A magyar nyelvben semmilyen hosszú számot nem szokás kimondani?
Figyelt kérdés
Nem magyar az anyanyelvem és furán néznek rám emberek mikor számokat mondok. Pédául a Porsche 911-et én úgy mondom kilencszáztizenegy és néznek rám furán, majd mondják jaaa az kilenc tizenegy. Meg ház számokat is mondják így hogy Petőfi utca kettő ötvenöt, nem kettőszázötvenöt.jan. 10. 11:03
1/8 anonim válasza:
Sokszor egyszerűsítünk. A Porsche nekem is kilenc tizenegy, vagy ha 650 forintot kell fizetni, azt mondom hat ötven. Házszámnál viszont kimondanám, hogy kétszázötvenöt. Az évszámokat is kimondjuk, például az 1982 ezerkilencszáznyolcvankettő.
2/8 A kérdező kommentje:
Történetesen futár vagyok, és nagyon ritkén mondják ki emberek a hosszú ház számot. Meg igen, pénzt is így mondják hat ötven. De baj az ha én azt mondom hatszázötven? Hogy a helyes?
jan. 10. 11:18
3/8 anonim válasza:
A helyes az, ahogyan Te mondod, és egyáltalán nem baj, hogy így teszel, hiszen ebben az esetben egyértelmű a szám.
4/8 Metionin válasza:
Ez fura, mert én általában kimondom és másoktól is hallom, hogy kimondják. Egyébként ha számokat kell kimondanod munkából kifolyólag pl. valaminek az ára, házszám, ilyesmik, akkor ki is kell mondani, kötelező.
5/8 anonim válasza:
Jó kérdés, de szerintem nem a magyar nyelv sajátossága. Például az évszámokat angolul ketté szoktak bontani. Tehát nem ezerkilencszáz-harminckilencben tört ki a második világháború, hanem tizenkilenc-harminckilencben.
7/8 anonim válasza:
A házszámokn mindig ki szoktam mondani a teljes számot.
Az árak:
Boltunk van és amikor árazunk, vásárolunk, magunk között beszéljük meg az árakat, akkor, rövidítünk: Ezerötkilencven, vagy ötötven.
Amikor viszont a pénztárban mondom a fizetendő végösszeget, akkor kimondom a teljes számot: Ezerötszázkilencven, vagy ötszázötven.
8/8 anonim válasza:
A számokat szerintem a legtöbb, ha nem az összes nyelvben csoportosítva mondják ki néhány speciális esetet leszámítva. A rövidtávú memóriának nincs nagy kapacitása és csoportosítva több dologra (hosszabb számsorra) lehet emlékezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!