Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Magukhoz és önökhöz - melyiket...

Magukhoz és önökhöz - melyiket mikor használjuk?

Figyelt kérdés
2024. jan. 5. 11:10
 1/5 anonim ***** válasza:
32%
Csak az "Önökhöz". Csak ezt használjuk. Az a másik tisztelete is.Ezt is nagybetűvel.
2024. jan. 5. 11:44
 2/5 anonim ***** válasza:
94%

#1: nem írjuk nagybetűvel, ahogy a boldog karácsonyt, a kellemes ünnepeket és a boldog új évet sem. Tudom, hogy sokan úgy érzik, a nagybetűvel tiszteletet fejeznek ki, de a valóságban ez nem így van; szabály van rá, mit írunk nagybetűvel, az "ön"-t nem. Ettől függetlenül az idióták miatt én is nagybetűvel írom, különben megsértődnek, de jó lenne ezt nem tovább terjeszteni, hátha előbb-utóbb kikopna a köztudatból....

Kérdésre visszatérve: a "maguk" kifejezés bár magázó, de kevésbé formális, mint az "önök". Én beszéd során magázni szoktam pl. az idősebb kollégáimat, és önözni az ügyfeleimet, vagy ha levelet írok ismeretlennek.

2024. jan. 5. 13:08
 3/5 A kérdező kommentje:
Akkor fiatalabb orvosoknak vagy tanároknak nem is illik azt mondani hogy maguknak/magukhoz?
2024. jan. 5. 15:03
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Idegennek azt mondom "ön", ismerősnek, rokonnak - akit nem tegezek - "maga".
2024. jan. 5. 20:30
 5/5 anonim ***** válasza:
47%

Egyenrangút vagy alacsonyabb rangút lehet magának szólítani.

Egy tanárom azt mondta egy diáknak: magának én nem vagyok maga.

Egyébként magasabb rangúak felé tiszteletteljesebb a 3. személyű megszólítás, pl.: "Arra kérjük igazgató urat, hogy..."

2024. jan. 5. 21:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!