Jézus születésekor Palesztina a Római Birodalom provinciája volt. Én azt nem értem, akkor hogy lehetett Judeának ekkor királya (Heródes)? Volt egy római helytartója és egy zsidó királya is a területnek?
A római birodalom fennhatósága alatt volt. Viszont volt egy helyi önkormányzat/Király, aki felelős volt a helyiek jogaiért és vallási/kulturális életéért. A római birodalom hatalmas volt, ők is belátták volna, hogy nem lettek volna képesek ennyi különböző népre, vallásra a saját vallásukat és kultúrájukat rányomni. A rómaiaknak csak a pénzük/adójuk kellett, de ezen kívül úgy ahogy, de békén hagyták őket. A római birodalom hamarabb szétesett volna, ha a zsidók és más leigázott népek nem tarthatják meg a saját identitásukat, hisz mindenki fellázadt volna.
Ha jól tudom a rómaiak még fajilag is lenézték a zsidókat, nem akartak velük “vegyülni”. A rómaiak sakkban tartották Heródest, azaz nem engedték fellázadni, ha fizetik az adóikat és szolgálják a rómaiak javait, akkor nyugodtan élhettek ahogyan akartak.
Ezért is volt, hogy amikor Jézust elítélték először a farizeusok fogták el, majd Pilátus elé vitték, hisz övé volt a végső szó, majd Pilátus a zsidók Istene elleni Istenkáromlás miatt került keresztre végül.
Hasonlóan mint manapság Oroszországban. Ott van pl Dagesztán, ahol van saját elnök, ő felelős a vallási (iszlám) és kultúrális homogenitásért, de az ő “főnöke” Putyin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!