Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Minden városban szokás hajnal...

Minden városban szokás hajnal 6-kor üvöltetni a harangokat?

Figyelt kérdés
De nem csak úgy diszkréten hogy a hívők épp csak meghallják, hanem úgy istenesen félreverve hogy senki ne alhasson.

2023. okt. 2. 22:54
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
61%

:)

Pedig magamra simán mondom, amikor egyszer egyszer rámjön valami vitaminhiány, vagy betegség, aztán egész nap haszontalannak érzem magam.

2023. okt. 3. 12:19
 12/23 anonim ***** válasza:
86%
Én is döglök néha:) de a rosszindulat sütött ebből a 6-kor még döglene, ahelyett, hogy már a munkahelyén... c. hozzászólásból.
2023. okt. 3. 13:05
 13/23 A kérdező kommentje:

#8: „Legközelebb meg majd vasút mellé költözöl, aztán ne menjen hajnalban a vonat?”

Rossz hasonlat. A vonatoknak menniük kell éjjel is, hajnalban is, a hajnali harangozás viszont csak a helyi túlbuzgó plébános döntése, amiből semmi haszna nincs senkinek.

2023. okt. 3. 13:29
 14/23 anonim ***** válasza:
66%
Egyébként hol van ilyen? Hallottam délben, misekor prédikáció alatt, meg halálesetkor, illetve réges régen a tűzesetet is a harang félreverésével jelezték a falunak, de reggel 6-os harangozásról nem hallottam még.
2023. okt. 3. 15:49
 15/23 A kérdező kommentje:
Keszthely
2023. okt. 3. 17:15
 16/23 anonim ***** válasza:
86%

A szokások is változnak. A harangozás eredetileg egy hitéleti jelzés volt. Harangoznak temetéskor, mise kezdetekor, egyházi ünnep alkalmával, 12-kor a Nándorfehérvári diadal emlékére, ezt a pápa rendelte el, és például Kőszegen 11 órakor az 1532-es török ostrom során a török Bécs alá vonulásának megakadályozása emlékére. Ma egyes helyeken már nem harangoznak minden mise kezdetén, de sok helyen még igen.

Hasonló ehhez a muszlim világban a napi ötszöri imára szólítás. A harang hangja relatíve kellemes az emberi fülnek, mert olyan anyagból van, viszont a müezzinek haladnak a korral, és az elektronikus erősítés elképesztő hangerőt és élességet eredményez.

2023. okt. 3. 18:05
 17/23 anonim ***** válasza:
11%

Pont arról a Keszthelyről írod, ahol nem is a templomból szól a harang, hanem a gimnázium tetejéről. 🙂

"Minden városban szokás hajnal 6-kor üvöltetni a harangokat?"

Ilyenről nem hallottam mashol de Keszthelyen minden órában kongatják tudtommal

2023. okt. 4. 09:13
 18/23 A kérdező kommentje:

Nem tudom hogy reggel 6-kor (amikor még az ágyban alszom/döglődöm!) mi a harangozási rend a Fő téren, de az biztos a 19 órás kongatási orgiát a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom harangtornya dominálja. A gimnázium tornyában egy kisebb harang van, persze azt is verdesik, de közel sem olyan a hangereje, mint a temploménak.

2023. okt. 4. 20:01
 19/23 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is felesleges harangozni bármi miatt legalább 100 éve. Nem hiszem, hogy sokan hiányolnák, ha megszűnne. Régen nem volt rádió, tévé főleg, talán óra sem mindenhol, de ez már kissé megváltozott... Tegyenek inkább antennákat a templomtornyokra. Ha valahol már van, akkor a többire is.
2023. okt. 8. 15:48
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Gyerekek, csomó országban nincsenek templomok.

A harang amúgy nem arra volt, hogy megmondta mennyi az idő, hanem istentiszteletre hívja a keresztényeket.

2023. okt. 8. 16:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!