Melyik ókori nép a kedvenced és miért?
Egyébként nem úgy értem, hogy a görög, egyiptomi, stb az fölösleges lenne. Egyáltalán nem. Hanem mit nem ismerünk róla? Mi hiányzik ami lényeges volt. Ami engem illet nem emelnék ki egy népet, hanem más megközelítést szoktam alkalmazni. Bár talán nem vág ide a kérdés jellegéhez, de röviden azért valamit.
Rendben, hallottunk a sumerekről, az egyiptomiakról, a görögökről és a rómaiakról. Én szeretem inkább úgy megközelíteni a dolgokat, hogy oké, de mi volt még? Kik voltak még és hol és hogyan éltek? Mik a kapcsolatok? Voltak-e mások is? Általában jól megfigyelhető, hogy a történelem szokásos ismereteiből mindig kimaradnak dolgok. A térképek üres területeket mutatnak, amin csak a sumerek, egyiptomiak, görögök vannak ábrázolva, pedig az ókor nem ilyen volt.
Nyilvánvaló persze, hogy még az ókorban sem épültek Akropoliszok Európa-szerte és nem Akropoliszokból állt az ókori Európa, de benépesült Európánk volt az ókorban. A sumerek Ur városa ie. 3800 környéki, az első egyiptomi piramis ie. 2600, az Akropolisz ie. 400 utáni építés, a Római Birodalom már csak ie. 27 és a Colosseumot meg csak isz. 70-ben kezdték építeni.
Az ilyen nagy építkezések persze érdeksek és jók is, de nagyon téves elképzeléseket tud kialakítani. Kb olyan mintha megtalálnák régészek több tízezer év múlva a Parlament és a Budai Vár romjait és azt hinnék, hogy "így életek a magyarok". És nyilván turusztikai kiadványokban fontos szerepeltetni ezeket, de az ókor nem ezekből állt. Az Egyesült Államokat sem lehet reálisan bemutatni a felhőkarcolókkal. A rómaiak sem az ismert római villákban laktak, ott a gazdagok laktak.
Valójában, ha egy embert visszadobnának egy valamenyik helyre az ókor előttre, mondjuk ie. 6000-be, vagy ie. 8000-be (stb), nem tudná megkülönböztetni az ókortól (ismeretek nélkül). Körülbelül ugyanazt látná, mint az ókorban. Nyilván lenne némi és bizonyos különbség adott helyeken, de ismeretek nélkül neki az ókor lenne.
A történelem oktatás szemlélete ilyen hiányos felfogást eredményez sajno, amire példának itt egy amúgy jó video, amin térképen mutatja időrendben a történelem vázlatát. Megnézni sem kell, de érdemes lehet beleléptetni itt-ott. A címe "The History of the World: Every Year". Sumer 1:20-nál jelenik meg. Nincs is rajta minden, rengeteg az üres folt, de még így is látszik sok kultúra, amiről egy szót sem ejtenek az órán, pedig kb a nagy építkezéseket leszámítva nem volt sok különbség. Ettől persze még nagyon jó munka a videó!
https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
Alsó és Felső-Egyiptom egyesítése ie. 3100, ami annyit jelent, hogy volt két Egyiptom már előtte is, vagyis Egyiptom ezek szerint előbb kezdődött. A videón érdekességnek, (és bár magam nem emelem ki, pedig lehet, hogy illene, de sokakat érdekel), 2:10-nél megjelenik a Yamnaya kultúra (ie. 3600-2300) az ókorban, amiről ma már tudjuk, hogy azonosak a szkítákkal, az őseink egyik népével.
Ljubljanai Mocsár Kerék, ie. 3200-ból, Szlovénia. Egy mocsárban találták Ljubljana közelében és a ritka órkori fa maradványokhoz tartozik. A kereket a tengellyel együtt fedezték fel. Lényegében konkrétan látható az ókori Szlovénia fa szekereinek jellegzetessége - és ne felejtsük el, hogy az ókori Sumer és Egyiptom időszakában használták. Ez Mezopotámia kerekeivel lényegében egy idős, és még hasonlót találtak Németországban is.
( [link] )
Andronovoiak (Andronovo culture) ie. 2000-1150. Szintén egy kocsi.
( [link] )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!