A Bizánci Birodalom bukása, vagy inkább Kolumbusz Kristóf útja Amerika jelöli a középkor végét?
Egyik sem :)
Ez egy önkényes fogalom, nincs sok tudományos alapja. Az európai köznyelv a középkort kb. a 15. századig érti, ekkor zajlott a reneszánsz, a földrajzi felfedezések kezdete és Bizánc bukása is.
Szerintem Kolombusz Kristóf útja. Annak hosszútávon nagyobb jelentősége volt. A Keletrómai Birodalom a létezése végén már nem volt jelentős állam: akkora már mindössze csak Konstantinápolyból, néhány Égei-tengeri szigetből, és a Peloponnészoszi-félszigeten lévő félig független Moreai Despotátusból állt. Idő kérdése volt hogy az Oszmán-Török Birodalom mikor kebelezi be.
Mikor Kolombusz Kristóf 1492-ben a tudta nélkül felfedezte Amerikát akkor olyan folyamatokat indított el, amelyek hosszú távon a világkereskedelem kialakulását, Európa hegemóniáját a világban, és a gyarmattartó hatalmak kialakulását eredményezték amelyek az Újkor az egyik legfontosabb jellemzői.
Szóval szerintem bár szerintem a Bizánci Birodalom bukása is jelentős esemény volt, mivel az már az akkora a több mint 2200 éves római államiságnak vetett végett, mégis Amerika felfedezésének hosszabb távon jelentősebb hatásai voltak a világtörténelemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!