Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nem készítenek a nagy...

Miért nem készítenek a nagy borászatok édes vagy féledés borokat?

Figyelt kérdés

2023. febr. 27. 11:26
 1/10 Mojjo ***** válasza:
100%
Ahol az adottságok, szőlőfajták lehetővé teszik és beillik a profilba, készítenek.
2023. febr. 27. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Az mit jelent, hogy beleillik a profilba? Én azt tapasztalom, hogy a borászok egyenesen lenézik az édes borokat, cukrozott lottynek tartják. Tényleg az, vagy létezik hozzáadott cukor nélküli édes és jó minőségű bor?
2023. febr. 27. 11:49
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Az édes borral több probléma is van, legsúlyosabb hogy 'szeretne" kiforrni, akkor pedig szétvetné az üveget. Ezt kén hozzá adásával lehet legkönnyebben orvosolni, viszont a kénes bor nem igazán iható
2023. febr. 27. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 Mojjo ***** válasza:
100%
A borászok nem nézik le, és természetesen igen, létezik természetes édes bor. Ami azt illeti a világ leghíresebb és drágább borai nagyrészt azok.
2023. febr. 27. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
#3 Kálium-szorbát és nátrium metabiszulfit kombóval azért ez jelentősen csökkenthető. Annyi kis bökkenővel, hogy páran szúrósnak érzik a kálium szorbátot. Lehet utánédesíteni nem erjeszthető cukrokkal is, vagy akár steviol-xilitol kombóval óvatosan. Lehet nagyon jó fertőtlenítési rutinnal olyan élesztőt használni, amit a kívánt alkoholtartalom fog megölni, és marad benne valamennyi természetes cukor, ami előzetes mérésekkel beállítható tökéletesre. Erre azért már nem mondanám, hogy nem igazi bor.
2023. febr. 27. 12:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 NTBS ***** válasza:
Készítenek édes borokat.
2023. febr. 27. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 Mojjo ***** válasza:
100%

@5: Még ilyesmi sem kell. Elég ha a szőlő, amiből erjed a bor, eleve nagyon cukros. Amit el lehet érni:

- túlérett szőlővel: a teljes érettségben a fürtkocsányok elfásodnak, megszűnik az anyagáramlás a szőlőbogyók és az anyanövény között, a bogyók lassan vizet vesztenek, a cukortartalom koncentrálódik

- botrytiszes töppedéssel: a Botrytis cinarea nevű gombafaj megfelelő körülmények között (!) rétegről rétegre vékonyítja a szőlő héját, félig áteresztővé téve azt, amitől az vizet vesztve töpped, a beltartalma cukrostól pedig koncentrálódik

- szalmán tartással: a leszedett szőlőszemeket szalmán tartjuk, hogy vizet veszítsenek

- DMR módszerrel, ahol a szüret normál időpontja előtt hetekkel elvágják a szárvesszőt, ami végső soron a cukortartalom koncentrálódásához vezet, cserében pl az almasavas érés nem zajlik le


Az első módszer a késői szüretelésű, a második az aszú és részben a szomorodni borok készítésének trükkje, a harmadik a szalmaboroké, a negyedikkel pl a Töpszli készül.


Ha a cukortartalom eleve magas, akkoe pedig nem akar kiforrni az a bor. Eleve azért, mert a Sacchaeomoces cerevisiae, ami még spontán erjesztett boroknál is nagyjából kizárólagos erjesztő a folyamat végén, irányított erjesztésnél meg 99+%-ban az, törzstől függően 12-16% alkoholtartalomnál meghal. Alapból. De ha a cukortartalom magas, az rossz hatással van a sejtfal integritására, kevésbé bírja az alkoholt és már 8-9%-nál is elhalhatnak megfelelő törzsek. Sok aszúnak ezért alacsony az alkoholfoka.


Szóval nem kell semmi trükk. Csak érteni kell a szakmához.

2023. febr. 27. 17:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 Mojjo ***** válasza:
És ha már itt tartunk: a kérdező kérdése egy elterjedt tévhiten alapul. Ezt a tévhitet az alacsony árkategóriás, rommáterhelt tőkékről éretlenül szedett majd mustsűrítményezett (és NEM cukrozott!) borzalmas édes bornak csúfolt lőrék táplálják. Természetesen a szakma, a borászokat is maximálisan ideértve, tökéletesen tisztában van azzal, hogy nem csak így lehet édes bort csinálni, így a kettes hozzászólásban írt jelenség szimplán nem létezik.
2023. febr. 27. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
Ez ugyanaz pepitában, de nyilván jobban hangzik konkrét példákkal részletezve.
2023. febr. 27. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
Aszúról még nem is hallottál.
2023. febr. 27. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!