Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Rasszista az a kifejezés,...

Rasszista az a kifejezés, hogy cigánybűnözés?

Figyelt kérdés
2010. okt. 5. 15:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
bűnügyi szakértők, szociológusok, cigányvajdák szájából nem, frusztrált ötujjúsámánok szájából igen.
2010. okt. 5. 15:22
 2/11 anonim ***** válasza:
Nem.
2010. okt. 5. 15:25
 3/11 A kérdező kommentje:

azt kifelejtettem a kérdésből, hogy :

miért?

2010. okt. 5. 15:30
 4/11 anonim ***** válasza:
73%
Nem, mert létező probléma. Ugyanúgy, mint a fehérgalléros bűnözés (uzsorázás, lakásmaffia, stb.).
2010. okt. 5. 15:39
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem biztos, hogy szorosan kapcsolódik a kérdéshez, de a témához igen. A múltkor láttam parlamenti közvetítést, pont azt a részét kaptam el, amikor a cigánybűnözésről beszéltek. Talán a Fidesz és a Jobbik győzködte egymást. Az egyik azt magyarázta, hogy cigánybűnözés van, tenni kéne valamit, a másik azt, hogy bizonyos típusú bűncselekmények elkövetői közt valóban nagy arányban vannak a cigányok, de ezt nem kéne azért cigánybűnözésnek nevezni blabla... Miért arról kell vitatkozni, hogy ugyanazt a jelenséget hogyan nevezzük, ahelyett, hogy hogyan lehet megoldani?

Amúgy meg szerintem nem rasszista. Ez egy egyszerűsített elnevezés, amiről az értelmesebbje tudja, hogy nem minden cigányra vonatkozik. Csak fárasztó már ezt mindig hozzátenni a mondandónkhoz, ha erre terelődik a szó. Hogy már nem is beszélhetünk cigányokkal kapcsolatos gondokról anélkül, hogy ezt le ne szögeznénk már az elején (" de persze vannak kivételek, természetesen rájuk nem vonatkozik...), mert különben (vagy ezzel együtt is) rasszista vagy.

2010. okt. 5. 15:45
 6/11 anonim ***** válasza:
Nem, mert ezesetben a cigany mint kultura es jelemzo eletforma jelenik meg. A fehergalleros bunozest se csupa feher gallerral rendelkezo ember csinalja. Vagy ha azt mondom, hogy egy no megeroszakolojat nagy valoszinuseggel ferfiak kozott kell keresni, akkor az szexista megallapitas? Elvegre no is tehette felkotott 'szerszammal' nem?
2010. okt. 5. 16:00
 7/11 anonim ***** válasza:

Ezzel az erővel a cigányprímás és a 100 tagú cigányzenekar szó is rasszistának számít. Meg amikor a kutyámra azt mondom, hogy "de egy cigánykutya vagy", szintén. Vagy az utcán valaki odaordítja a másiknak, hogy "ne cigánykodj már". Ezzel az erővel a zsidók is háboroghatnának, amikor egy sóher embert lezsidóznak.

Valamilyen szempontból mindegyik kifejezés sértő, de valós. Ebben élünk. Nem az utóbbi 10 évben jöttek létre a kifejezések, mint ahogy a cigánybűnözés szó sem. És alapja van, akárhogy is magyarázkodnak a szociológusok.

2010. okt. 5. 16:17
 8/11 anonim ***** válasza:
55%
Van fehérgalléros-, gyerek-, fiatalkorú-, politikusbűnözés, de nincs cigánybűnözés. Az ellen még senki nem tiltakozott, hogy használjuk a fehérgalléros bűnözés kifejezést, pedig nagyon sok embernek van fehér gallérja, mégsem hisszük azt, hogy valamennyien bűnözők. Senki sem próbálta kitöröltetni az értelmező kéziszótárból a gyerekbűnözés kifejezést, pedig nyilvánvaló, hogy nem minden gyerek bűnöző. Még a politikusbűnözés szó elhangzása ellen sem emelte fel senki a hangját, holott ez a kör meglehetősen jól azonosítható személyekre szűkíthető le. A cigánybűnözéssel más a helyzet. Amúgy ha nincs cigánybűnözés, akkor nincs cigányzene és cigányzenész sem. Ne feledjük, hogy nem csak a cigányok zenélnek, illetve nem minden zenét cigányok szereznek. Tegyük hozzá, hogy szerencsére.
2010. okt. 5. 16:26
 9/11 anonim ***** válasza:
Szerintem egyáltalán nem rasszista...
2010. okt. 5. 19:57
 10/11 anonim ***** válasza:

szerintem nem rasszista ha az elkövetett bűncselekmények jellege miatt mondod, de ha az elkövetők miatt használod igen

kriminológiailag nem rasszista, szociológiailag igen (remélem érthetően fejeztem ki magam)

2010. okt. 7. 08:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!