Rasszista az a kifejezés, hogy cigánybűnözés?
azt kifelejtettem a kérdésből, hogy :
miért?
Ez nem biztos, hogy szorosan kapcsolódik a kérdéshez, de a témához igen. A múltkor láttam parlamenti közvetítést, pont azt a részét kaptam el, amikor a cigánybűnözésről beszéltek. Talán a Fidesz és a Jobbik győzködte egymást. Az egyik azt magyarázta, hogy cigánybűnözés van, tenni kéne valamit, a másik azt, hogy bizonyos típusú bűncselekmények elkövetői közt valóban nagy arányban vannak a cigányok, de ezt nem kéne azért cigánybűnözésnek nevezni blabla... Miért arról kell vitatkozni, hogy ugyanazt a jelenséget hogyan nevezzük, ahelyett, hogy hogyan lehet megoldani?
Amúgy meg szerintem nem rasszista. Ez egy egyszerűsített elnevezés, amiről az értelmesebbje tudja, hogy nem minden cigányra vonatkozik. Csak fárasztó már ezt mindig hozzátenni a mondandónkhoz, ha erre terelődik a szó. Hogy már nem is beszélhetünk cigányokkal kapcsolatos gondokról anélkül, hogy ezt le ne szögeznénk már az elején (" de persze vannak kivételek, természetesen rájuk nem vonatkozik...), mert különben (vagy ezzel együtt is) rasszista vagy.
Ezzel az erővel a cigányprímás és a 100 tagú cigányzenekar szó is rasszistának számít. Meg amikor a kutyámra azt mondom, hogy "de egy cigánykutya vagy", szintén. Vagy az utcán valaki odaordítja a másiknak, hogy "ne cigánykodj már". Ezzel az erővel a zsidók is háboroghatnának, amikor egy sóher embert lezsidóznak.
Valamilyen szempontból mindegyik kifejezés sértő, de valós. Ebben élünk. Nem az utóbbi 10 évben jöttek létre a kifejezések, mint ahogy a cigánybűnözés szó sem. És alapja van, akárhogy is magyarázkodnak a szociológusok.
szerintem nem rasszista ha az elkövetett bűncselekmények jellege miatt mondod, de ha az elkövetők miatt használod igen
kriminológiailag nem rasszista, szociológiailag igen (remélem érthetően fejeztem ki magam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!