Melyik a jobb magyar himnusznak: Kölcseyé vagy inkább Vörösmarty Szózata?
Isten áll meg... - mert magától semmire se megy. Ahogy körülnézek, tényleg.
Hazádnak rendületlenül... - na ez az, ami nem teljesül. Bezzeg a franciák.
Sztem a Himnusz a legjobb.
HA Isten megaldj akkor áldottak vagyunk az ö áldása kell ÁMEN
Megáld vagyis .
Pont ezért a magyar himnusz a legszebb , mert az maga egy áldás, olyan mint egy imádság.
Anno regebb a református templomba is énekeltük sztem gyönyörű
"Pont ezért a magyar himnusz a legszebb , mert az maga egy áldás, olyan mint egy imádság."
Nem olyan, hanem konkretan az.
A Szózat szózat. A Himnusz az himnusz.
Vagyis a szózat műfaja is eltér a himnusz műfajtól.
A himnusz= ima, fohász.
A szózat = magasztos, emelkedett hangvételű "intelem".
Egyébként a két mű "vetekedett" a nép körében, és maga a nép választotta
a nemzet himnuszává Kölcsey művét.
A második lett a sorban Vörösmarty Szózata.
Azóta is egymást követően játsszák el, éneklik a két művet.
Nem érted.
Már annyit szenvedtünk, hogy már az el nem követett bűneinket is megszenvedtük.
Teljesen rendjén van, hogy a MAGYAR Himnusz “magyaros”
Atyám?!
Kezdjük azzal: a himnusznak mint műfajnak két típusa van.
- Szakrális himnusz, ami valamilyen istenség dicsőítésére szolgál.
- Nemzeti himnusz.
Mindkettő ünnepélyes költemény.
Ha csak a szöveget nézzük, akkor a Szózat jobb lenne. Egy hazafias vers, lelkesítő, beillene nemzeti himnusznak.
Kölcsey "Himnusz" című verse szép, viszont nem tartom jónak a nemzeti himnusz szerepére. Az első és utolsó versszak tisztán ima, amiben áldást, illetve szánalmat kér Istentől Magyarországra. A köztes versszakok pedig a történelem összegzése.
Miért nem tartom jó nemzeti himnusznak:
- Nincs benne semmi lelkesítő.
- Vallásos vers. Egy keresztény Magyarországban még úgy-ahogy elmegy, de ma már kevesen vallásosak, és egyébként is vallásszabadság van. Mindenki abban hisz, amiben akar.
- Nem szól a magyarokhoz. Pontosabban: nem a magyarokhoz szól, hanem Istenhez.
- Nem elég hazafias. Attól, hogy egy vers a hazáról szól, még nem feltétlenül lesz hazafias.
Ha a megzenésítést nézzük, én a Himnuszt sokkal szebbnek tartom, mint a Szózatot. A Szózat valahogy "túl sok", túl harcias. Mondjuk ebben hasonlít más országok nemzeti himnuszaira, de nekem ezek a himnuszok pont emiatt nem tetszenek. Túl kemények.
Ha a Szózat kapna egy új megzenésítést, szerintem jobb nemzeti himnuszunk lehetne, mint a Himnusz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!