Igaz lehet az alábbi statisztikai adat a cigányokról?
"Kérdés: Vannak-e Finnországból megbízható adatok arról, hogy a cigányok hány százaléka börtönviselt, ítélték már el, ill. került valamilyen módon a rendőrség látóterébe?
Válasz: Vannak, szemben Magyarországgal. Az adott százalékarányok, a felnőtt férfi cigányságra értve: 50, 68 és 92%. Azaz: MINDEN második felnőtt férfi cigány volt már börtönben, és tízből kevesebb, mint egyet NEM vitt még be a rendőrség. No comment."
sokan irogatnak légből kapott statisztikai adatokat, nem tudom ezt hol találtad. de még ha valós kutatás alapul, akkor is nagyon-nagyon könnyen lehet érvénytlen.
ezt a fogalmat (érvénytelen) akkor használjuk kvantitatív (tehát számszerűsítő) kutatásoknál, mikor fatális hibát követnek el a kutatók, egy rosszul feltett kérdésnek köszönhetően.
el is mondom tömören, hogy mire gondolok.
köztudott, hogy az értelmiségi (tehát integrálódott, diplomás) cigányok a népszámlálásoknál (pont az ilyen lobogtatott eredményeknek köszönhtően) NEM ÍRJÁK BE a kérdőívbe az etnikum kérdésnél, hogy "cigány", ugyanis szégyellik.
így aztán sokkal kevessebb cigány lesz a végeredményben, és pont azok maradnak ki, akik ellensúlyoznák az ilyen ijesztő statisztikákat.
tehát: statiszikákkal csak óvatosan!:)) könnyű rontani.
*robin*
Köszönöm a választ, így teljesen érthető.
Bár, ha igaz lenne én akkor sem lepődnék meg.
Szerintem kuruc.info-s a származás. Ők szoktak finnországi statisztikákkal foglalkozni. Tudni kell, hogy ott jóval kevesebben laknak (~5,2millió) és arányaiban is lényegesen kisebb a cigány kisebbség. És ott talán még annyira se szeretik őket mint nálunk...
A statisztika akár igaz is lehet, és sajnos, ha nálunk lenne hasonló statisztika, nem állna túl messze ezektől az adatoktól :(
Finnországban ugy ahogy van utálják a cigányokat, mitöbb kitiltják őket egész városokbol, ugymond gettositanak.
Ezek nem légbölkapott információk, ugyinos ott hivatalon számon tarják ezeket. Bár ők se érték el a céljukat, de legalább jó uton haladnak, és a kormányuk is felismerte a problémát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!