Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért fotójeggyel lehet...

Miért fotójeggyel lehet fényképezni múzeumokban?

Figyelt kérdés

Azt szokták mondani, hogy azért nem lehet fényképezni, mert a vaku károsítja a műtárgyakat. De ha vaku nélkül fényképezel?

Meg ha a sok ember kirakja Facebookra meg Instára, még több ember menne oda, ez megérné nekik, nem? Ingyen reklám.

Voltam Londonban meg Párizsban, ott simán lehetett fényképezni, pedig értékesebbek a műtárgyak. :)

2023. jan. 15. 05:49
 1/7 anonim ***** válasza:
Melyik múzeumról van szó?
2023. jan. 15. 09:56
 2/7 A kérdező kommentje:
Én eddig bármelyik múzeumban voltam Magyarországon, vagy egyáltalán nem lehetett fényképezni vagy fotójeggyel. Legutóbb a Nemzeti Múzeumban voltam.
2023. jan. 16. 11:28
 3/7 A kérdező kommentje:
Azért ironikus, mert ha a műtárgyak károsodása a probléma, akkor fotójegy megvásárlásával már nem károsodik?
2023. jan. 16. 11:29
 4/7 anonim ***** válasza:
85%

A Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria állandó kiállításain lehet fényképezni (természetesen vaku nélkül).

Több oka van, amik miatt több múzeum nem engedi a fényképezést.

Egyrészt, hogy rontja a látogatás élményét, aminek elég nagy valóságalapja van, nézd csak meg, mi megy a Mona Lisa-nál. Mindenki sok képet akar csinálni sok szemszögből, vagy próbál selfie-t lőni a festménnyel, és egyszerűen felgyűlik a tömeg, mozdulni sem lehet tőlük. Teljesen tönkre teszik a látogatás élményét, hiszen ezeket az embereket többségében nem érdekli maga a festmény, a részletei és a technikája, csak küldözgetni akarják az ismerőseiknek, hogy ők ezt is látták. https://www.youtube.com/watch?v=d6LAvKSPzcI

Másrészt, a múzeumnak nincs mindig joga az adott műre (ez elsősorban a még élő művészek kapcsán jelentős), így eléggé kaotikus tud lenni, hogy van-e joguk ilyen módon terjeszteni képeket, másolatokat róla.

Harmadrészt, egy tolvajnak nagyon hasznos tud lenni, ha bemegy és le tudja fotózni a biztonsági rendszert; hol vannak a kamerák, hol sétálnak az őrök, az adott festmény pontosan hogy van kiállítva és védelmezve. Lehet ezen mosolyogni, de sajnos van valódi kockázata.

A legtöbb múzeumnak így is van reklámja, illetve egy ismertebb ember véleménye és látogatása többet ér, mint sok száz, ezer mindennapi látogatóé, akik ugyanazokat a (többnyire béna) képeket teszik fel az oldalukra, amiknek általában nincs túl nagy látogatottsága például egy elismertebb zenészéhez képest. (Ez nyilván az időszaki kiállításokra igaz legjobban.)

Az a múzeum (nem magyarországi) ahol én dolgozok, engedélyezi a fényképezést, de mostanában többször felmerült, hogy valahogy korlátozni kéne a látogatók napi számát, mert teljesen élvezhetetlenné tud válni egy látogatás, ha az emberek birkákként odacsoportosulnak egy mű elé és más oda sem fér, hiába lehet, hogy őt valóban érdekli és nem csak eszetlenül kattintgatja a fényképezőjét, telefonját.

2023. jan. 16. 11:47
 5/7 anonim ***** válasza:
Arra gondoltam, hogy a múzeumon kívül álló okok miatt. Vagy hogy ne spoilerezzék el a teljes kiállítást, mert egy tárlat mégiscsak egy élő, lélegző dolog
2023. jan. 16. 16:02
 6/7 A kérdező kommentje:
Az én logikám szerint pont azért, mert élő-lélegző, mennének élőben. Attól hogy van egy rakat kép a pisai ferdetoronyról, még sokan mennek megnézni.
2023. jan. 18. 00:32
 7/7 anonim ***** válasza:

Úgy értettem az élő-lélegzőt, hogy:

Oké, vannak a művek, tárgyak. Egy részét talán már ismered, de élőben mégiscsak más a minőségérzet, és ez motivál. De ott van az a plusz is, amit a kiállítás kivitelezői adnak hozzá az élményhez, és azt már könnyebb elspoilerezni.

Vagy ettől függetlenül ott vannak a kis látványosságok. Pl. ott van a csontkápolna Csehországban. Na, nekem ott volt az az érzésem, hogy tökre elég lenne, ha lenne róla egy profi vlog, annyira kis semmi az a kiállítás (Kutná Horában ettől még érdemes megállni).

2023. jan. 18. 20:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!