Szuti, szuterin , szuterén, pince vagy alagsor? Melyik szot használjátok a ház alatti helyiségekre?
Felenk sokan mondjak szutinak es nem csaladi dolog mert a szomszed is igy hivja es nem vagyunk rokonok, nem tolunk tanultak.
Ugy tudom van olyan resze az orszagnak ahol pincenek hivjak a haz alatti reszt, mashol meg a pince az borospincet jelent. Alagsor az ha jol tudom a foldszint alatti epitmeny, pl irodahazban is lehet alagsor.
Pince az, ami teljesen a földfelszín alatt van.
A szuterén úgy tudom, némileg a felszín fölé ér, kis ablakokat lehet beépíteni.
A szuterén és a pince az két dolog.
Csak hogy válaszoljak:a szuti, szuterin , szuterén és az alagsor, mind ugyanazok. A földszint alatti olyan helységek, amelyek rendelkeznek ablakkal. Ezek az ablakok gyakorlatilag a járdaszintre szoktak nyílni, de léteznek.
A pincének nincs ablaka. Szellőzése lehet, sőt kell is, de alapvetően ablaktalan. Hogy ez most önálló, vagy egy épület alatt van, esetleg fölé emelnek egy épületet az mindegy.
A szuterén francia eredetű, jelentése alagsor, viszont inkább az alagsori lakásokra használják.
Az alagsor abban különbözik a pincétől, hogy a pince teteje is a föld felszíne alatt van (elvileg 20-30 cm-rel, azaz a felszíni hőingadozás nem befolyásolja).
De sokszor a felszín felé érő pincét is annak hívjuk, ha nincs ablaka, vagy csak mini szellőző ablakok vannak. Pedig az már alagsornak értelmezendő.
A szuterén esetében lényeges, hogy az ablakon normálisan kilássunk a talajra, azaz a szint kb 1 méterrel lehet a talaj alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!