Honnantól számít valami hobbinak és nem szimplán érdeklődési körnek?
Egyáltalán lehetséges így egzakt módon megkülönböztetni a kettőt?
Például, ha valaki nem jár képregényes rendezvényekre, nem is vásárol minden hónapban, de már többszázra tehető a képregényeinek a száma és olykor több tízezer forintos tételben vásárol be belőlük, akár a használt piacon is, képben van a megjelenésekkel, akkor ez a hobbija?
Ez milyen jó kérdés! :)
Szubjektív véleményem szerint: a fenti példára áll a "hobbi" fogalma. Nem muszáj teljesülnie minden egyes részletnek ahhoz, hogy valaki egy adott tevékenységet szívvel-lélekkel űzzön, ha komolyan foglalkozik vele.
Talán annyi különbséget érzek az érdeklődési kör és a hobbi között, hogy pl. érdekelnek a filozófiai kérdések, de nem szánok rá plusz szabadidőt arra, hogy az ismertebb elméleteknek utána járjak. Ez így nálam csak érdeklődés, de nem hobbi.
Szerintem a hobbi nem az érdeklődési kör következő lépcsőfoka, hanem egy másik kategória. A hobbi önmagáért létezik, jellemzően nem jár anyagi haszonnal, inkább ráfizetést jelent. Az érdeklődési kör meg bármit jelenthet, ami az embert érdekli, és ha nem teljesen szerencsétlen, akkor a foglalkozása is ehhez hasonló lesz.
A zavart az okozhatja, hogy jelentős átmenet van a két kategória között.
Egyébként tényleg jó a kérdés.
Az én hobbim pl a fotózás...
Ha csak érdeklődési kör lenne , nem próbálnék annyi féle objektívet beszerezni, nem gondolkodnék annyit új megoldásokon és nem várnám annyira , hogy mehessek már valamerre fényképezni.
És főleg az nem lenne, hogy ha meglátok valami témát az úton ,legszivesebben satu féket nyomnék, hogy lefotózzam 🙆♂️
Az hogy ha az ember olyan mértékben űzi , hogy esetlegesen profitál is belőle , az még jobb , mert csak magának segít ebben az esetleges továbbfejlődésben .
A legszerencsésebb dolog ha az embernek a munkája a hobbija is 🙂
Utolsó!
Én pl ismerem az alap fotós kifejezéseket, volt egy rövid ideig DSLR gépem is.
Viszont manapság már csak mobillal fotózok. Szeretek manuális módban játszani a záridővel, ISO-val, különféle szögekkel, kompozíciókkal. Minap amúgy le is tértem a járdáról munkába menet, hogy jó szögből lekapjak egy remek témát:D De nem fotózok sokat. Persze nagy ritkán van, hogy kifejezetten ezért kelek útra, vagy hogy tényleg megállok emiatt és percekig dolgozok a megfelelő fotón, ami visszaadja a hangulatot az általam megélt dologról, de akkor sem mondanám hobbimnak.
Szerintem ez egy érdeklődési kör nálam. Fotózásból is a mobilfotózásra tudnám ezt szűkíteni.
Dehogy befektetési céllal. Jó érzés tudni, hogy bármikor levehetek a polcról ilyen szép dolgokat. Imádom a rajzokat, ezeken nőttem fel. Most már a művészi értéket keresem bennük. Meg persze a szórakoztatást is, ha úgy adódik.
Kifejezetten utálom a nyerészkedőket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!