Svédországban tényleg olyan liberális a gyereknevelés mint mondjàk? Akkor hogy önállósodhatnak korábban a gyerekek?
Svédországban élek 40 éve, két most már felnőtt gyerekem van úgyhogy azt hiszem kvalifikált vagyok válaszolni :-)
A svéd liberális gyermeknevelés egyik alapköve hogy már nagyon kis kortól fogva önállóságra tanítják a gyerekeket. Pld nem a szülök vesznek neki csokit hanem kap zsebpénzt és vegyen a gyerek saját magának.
Mikor nagyobb lesz a gyerek akkor dolgozzon nyáron és vegyen abból Xbox-ot. (Mondjuk sokan szokták csinálni hogy a gyerek a felét fizeti, a szülök a másik felét.) És ha hülyeséget akar venni a gyerek akkor csinálja, nem tiltjuk meg. Majd fog tanulni a saját bajából.
Legtöbben egyből a gimnázium után költöznek el a szülői otthonból. Vagy mikor egyetemre kezdenek vagy mikor saját munkájuk lesz. Mivel már kis gyerek koruk óta önállóságra nevelődtek már alig bírják az utolsó éveket és vágynak a saját életre, saját lakásra.
Szerintem Magyarországon sem azért maradnak 28 éves korig a szülőknél mert ezt annyira akarnák csak ugye saját lakás az eszméletlenül drága. Itt svédeknél is a fővárosban tovább maradnak otthon a gyerekek mert drágább a lakbér.
Házi feladatot kapnak a gyerekek, de úgy kb heti egyet-kettőt. Jegyet először a hatodik osztályban kapnak. Ha a büntetésen testi sértést értesz akkor az 1979 óta tilos. Kiabálni sem nagyon szokás velük. Inkább rábeszélés van, jó tanácsok. Tiltani úgy 10-12 éves korig tudsz utána már nagyon tudják a jogaikat.
Én fiam és lányom felnőtt fejjel (és mint már tinédzser is) mindketten mondták hogy hamar megtanulták a pénz értékét. És kedvelték hogy tudták hogy mit szabad és mit nem, és hogy MIÉRT nem. Nem csak azt hogy "mert azt mondtam b-meg" és emelkedik a kéz a pofonra. És mindig tudták hogy jöhetnek hozzám akármilyen bajjal anélkül hogy megtorlástól kellene félniük. Ja és ha mégis s*ggh*lye a szülő akkor tudnak a társadalomtól segítséget kapni.
Ez pont a liberalizmus miatt lett így, a hetvenes években.
Itt a gyereket nem mint a te tulajdonodat fogják fel hanem mint egy önálló személyt.
Azt hiszem kicsit félreértetted amit írtam, itt senki sincs erőltetve. Minden ember belső törekvése hogy önálló legyen. A svédek egyszerűen megengedik a gyerekeknek hogy ők a saját sebességükkel tegyék ezt. Nem a szülők erőltetik a gyerekre, ő azt a barátjaitól látja. "Neked még a MAMÁD választotta a pulóvert?"
És természetesen a szülők tartják el a gyerekeket. Nem várnak munkát a gyerektől se. De azért tanulja meg hogy az Xbox nem fán terem. Ettől függetlenül kaphatja karácsonyra is.
Visszatérve kérdésedre pont a liberalizmus és anyagi jólét teremtette azt hogy a gyerekek a saját ütemükben önállósodhatnak, hiszen ha valami rosszat is csinálnak akkor ott vannak a szülők és a társadalom védőhálózata segíteni. A szülők is érezhetik hogy nem olyan borzalmas gyereküknek megengdeni hogy saját maguk próbálkozzanak.
Rászólni a gyerekre természetesen lehet, és sarokba állítani is. De leginkább megbeszélni a gyerekkel hogy miért nem jó az amit csinált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!