Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Annak mi az oka, hogy sok...

Annak mi az oka, hogy sok magyarországi cigánynak Oláh a vezetékneve, ami régen a románt jelentette?

Figyelt kérdés
2022. márc. 18. 21:02
1 2
 11/17 jojo2011 válasza:
2022. márc. 22. 10:47
 12/17 anonim ***** válasza:

A románok a vlahok (vlachok) leszármazottai. Vagy mondjuk úgy inkább, a vlahok egy részéből lett a románság egyik őse.

A magyar nyelv nem szerette a szó elején a két mássalhangzót, ezért "olah, oláh, olá" szavakká változtatták őseink. Amik közül az oláh lett a hivatalos változat.

A cigányok évszázadokon keresztül többnyire kelet felől jöttek Európába, és aztán nyugat felé költöztek tovább tőlünk, a jobb élet reményében, ahol még kevesebben voltak, jobban eltűrték őket, a folyamatos lopást.

Romániában, ha jól tudom, 1849-ig, Moldvában pedig 1855-ig volt legálisan elfogadott a cigányok rabszolgasága. A felszabadításuk után közülük rengetegen jöttek a magyar területre, és mivel román anyanyelvűek voltak, a magyarok románnak, azaz korabeli nyelvhasználattal, oláhnak nevezték őket. És ebből lett az Oláh családnév náluk ugyanúgy, mint a ténylegesen román nemzetiségű beköltözők esetében.

2022. márc. 24. 11:50
 13/17 anonim ***** válasza:
Románián a régen Oláhország néven ismert Havasalföldet értettem.
2022. márc. 24. 11:54
 14/17 anonim ***** válasza:
Ezek közül, amiket felsoroltatok, talán a Kolompár, ami kimondottan cigány név... többi magyar!
2022. márc. 24. 21:10
 15/17 anonim ***** válasza:
9# hát én még nem találkoztam kovács mevű magyarral de olyannal se találkoztam aki találkozott volna
2022. ápr. 15. 14:49
 16/17 A kérdező kommentje:
#15 melyik megyében laksz?
2022. ápr. 15. 21:33
 17/17 anonim ***** válasza:
Borsod (szóval hogy pont hogy jelett volna olyannal találkoznom.) de nem egy ismerősöm pesti, zalai, szabolcsi, bács kiskuni, hevesi szóval sok helyről ismerek embereket és eggyik se hallott még kovács nevű magyarról vagy ha igen az is cigány volt csak magyarnak vallotta magát
2022. ápr. 16. 07:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!