Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi az oka, hogy az Attila...

Mi az oka, hogy az Attila nevet Atillának ejtjük?

Figyelt kérdés
2022. febr. 2. 22:49
 1/3 anonim ***** válasza:
28%
Én attilának ejtem.
2022. febr. 2. 23:31
 2/3 A kérdező kommentje:
Én atillának
2022. febr. 3. 00:58
 3/3 anonim ***** válasza:

Attila, régi magyar változata Etele. Ótörök szó, a Volga türk neve az eredete, ami meg Itil. Magyarországon az Attila név ilyen formában nem létezett a 19. századig.

Akkoriban azt hitték, hogy a hunok gótok voltak. Ebben van egy kis igazság, mert a keleti gótok beolvadtak a hunokba, de nem ők voltak a fő réteg. A lényeg, hogy az Attila változat egy gótosított forma, atta - apa, ila - kicsinyítő képző. Magyarul tehát apácska. Lényegében az történt, hogy megpróbálták ráhúzni a gót etimológiát a névre.

Ma már a történészek nagy része egyetért abban, hogy a hunok fő csoportja nem gót, hanem türk volt, tehát török (közép - ázsiai török pontosabban). Törökországban is elterjedt a név a 20. században, de ott már a helyes, Atilla írásmódot használják.

Röviden a magyar írásmód egy gótosítási kísérlet eredménye. De az Atilla sem igaz teljesen, mert eredetileg közelebb lehetett az Itilhez a név. Már az Etele is egy változtatott verzió, ami a magyar nyelv e hangban gyakori kiejtéséhez igazodott.

2022. febr. 4. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!