A középkorban kevésbé voltak érzékenyek az emberek általánosságban az emberi csonkolt látványokhoz?
Figyelt kérdés
szóval nem csak a katonák a harctereken ahol láttak durva dolgokat, hanem az átlagember kevésbé volt érzékeny arra a középkor egyes szakaszaiban ha látott levágott végtagokat, csobogó vért, haldoklást, hogy ne érintse annyira meg, ne essen sokkba? hogy akkoriban nyilvános kivégzéseket is tartottak és arra elment a nép mint látványosság pl.2021. nov. 17. 22:40
21/22 A kérdező kommentje:
ne kanyarodjatok el ennyire a tárgytól, szerintem a kereszténység bármely ágazata lehetett kellően véreskezű. itt pl. felénk Szabolcsban egy szomszéd falunál írják, templomát a reformátusok a 16. század-ban vették birtokba, de 1671-ben Báthory Zsófia az egyik helyi nemes lány katonasággal lement, fegyverrel visszavette tőlük és visszaadta a katolikusoknak. ha valaki felszólalt, gondolom elcsendesítették ott helyben, pedig ez már nem az a 12.-13.-századbeli időszak volt amit a legdurvább korszakának képzelnek el sokan ennek a kornak
2021. nov. 19. 18:07
22/22 anonim válasza:
Ha vették birtokba akkor nem építettek. Ugye nem.ugy van hogy a katolikusoktol elvették és úgy vették birtokba. Nem....Isten ivjon hogy ilyet higyjek a Vallásomrol de akit azt írtad hogy Építették. Birtokba venni annyi mint elvenni mást és akkor Báthori Zsófia meg visszaszerezte. Nagyon remélem hogy én érzem gerle és nem birtokba vették hanem építettek a reformátusok mert mindjárt más fényt kap a katolikus Zsófia barbár cselekedete. De ha a reformátusok Birtokba vették....az azt jelenti hogy élvezték.a katolikusoktol. És ilyet nem tudok el se hinni. Bár ahol én laktam ott is katolikzsgyanzsva jekenlegi református templom mert van a padokban térdeplö meg oltártér, hajó meg a pincében ereklyék. Mikor katera jártam anno kérdeztem erről a református papot hogy ha nem katolikus templom akkor miért van úgy epitve és a pap azt mondta hogy az Árpád korban építettek és az első lépést Péter volt. És nálunk a katolikus templomot Sclauch Lőrinc püspök építette az 1800 As években, addig a református templomba jártak. Szóval.ami a gyanúm azt nem akarom még el se gondolni rólunk keresztény kalvinistákról.....hogy S templom azért néz ki katolikusnak mert az volt és el lett véve. A régi pap se mondott semmi olyat. De akkor miért van úgy epitve? És akkoriban egyszer azt álmodtam hogy katolikus templom volt és lebontották és aztán lett református. De akkor hogyhogy fehér? Hát a freskókkal kéne legyen nyoma. Szóval Biharpüspökiben nagyon gyanús a református templom mert ha egy másik refi templommal összeveszem katolikus stílusu. És ha lett volna alkalom megkérdeztem volna hogy reformatusokkent miért katolikus stílusú templomot építettek. És ha elvették a katolikusoktol ami nagyon.....hogy mondjam....akkor a katolikusok miért hagyták, miért nem harcoltak érte.....az 1800as évekig miért maradtak templom nélkül és tűrték hogy a reformátusba menne el ami lehet katolikus volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!