Halottak napját ki hogyan tartja?
Igen az igaz,hogy nem csak ekkor kell őket szeretni és látogatni. Mi mindenkinek mindegyik rokonnak még ükszüleimnek is veszünk koszorút,mécsest, nagyszülőkre virágot is. Sötétedéskor kimegyünk és sok gyertyát gyújtunk értük, persze nem hagyjuk őrizetlenül.
Ki hogyan tartja? Mit vesztek és kiknek?
Őszintén szólva szinte sehogy. A közeli város temetőjebe kimegyünk az egyik nagyszulokhoz, de pár nappal előtte, meg a tömeg előtt. Több száz km-t nem utazunk ilyenkor.
Egyrészt mindenkit itthon ápoltunk, segitseggel vagy magunk olykor éveken át, másrészt sokat emlegetjük őket a mindennapokban, nekem ez a nap sosem jelentett semmi pluszt. (Ez nem jelenti azt, nem járunk ki a temetőkbe, évente többször megyünk az ország másik részére is, de sosem "alkalmakhoz" kötötten.)
Nem kell leírnom, mert ebben a dalban minden benne van:
https://www.youtube.com/watch?v=XdWweQd4u1Q
;)
Inkább előtte, vagy utána megyünk ki a temetőkbe 1-2 héttel, mint évente máskor is párszor. Minden alkalommal viszünk mécsest, ill. virágot, hidegebb időben virág helyett koszorút.
Mindenszentekkor, ill. Halottak napján pedig elmondunk értük imát (Mindenszentek napján misére is megyünk), egyébként pedig rendszeresen beszélünk róluk, mikor kiről milyen emlék jut eszünkbe.
Kb sehogy.
Anyámékat nem igazán csíptem,mivel gyerek koromban le passzolt a nagy mamámnak az meg elég jól ivott.
Apám nem ismerem.... (tehát anyám nem volt vele mikor meg születtem már)
Többnyire nem foglalkozok a halottak napjával.
Imát meg akkor sem mondanék ha pisztolyt raknak a fejemhez.
Volt páromék voltak annyira oda a templomért,a kapuig mindig el is kísértem öket de ez nem az én világom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!