Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A temetésig a hullát, hol...

A temetésig a hullát, hol tartják míg nem temetik el?

Figyelt kérdés
Mármint ugye ha volt boncolás utána hol tartják a holttestet míg a temetés nem jön el? Sokszor láttam filmekben és sorozatokban, hogy a holttestet felöltöztetnék még egy szép kiválasztott ruhában, kik öltöztetik ilyenkor be és általában miért szokás ez? Semmi rosszindulat mielőtt nekem jönne bárki, pusztán kíváncsiság. Bocsánat ha rossz kategória, fogalmam sincs melyikhez illene igazán.

2021. szept. 12. 20:43
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Elnézést akkor mindenkitől, először emberek rovatba írtam de így tényleg kicsit nyersen fogalmaztam, viszont a megjegyzésben holtestet írtam de lényegen tényleg nem változtat, viszont köszönöm a válaszokat.
2021. szept. 12. 22:11
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

10-es

"az viszont elég morbid lenne, ha a pap azt mondaná a temetésen, hogy "búcsúzunk szeretett hullánktól"."

Ez igaz, de ez csak kontextus kérdése.

Más egy temetés szövege, és más egy itt kiírt kérdés.

2021. szept. 12. 22:33
 13/13 anonim válasza:
100%

Szia!

Vidéken élek, "volt szerencsém" közel 2 évig halottasembernek lenni. Az én feladatom volt a ravatalozó tisztán tartása, a temetésekre felekezettől függően a feldíszítése, illetve amikor elhunyt van a hűtőben, annak ellenőrzése. Mármint a hűtőé, nem az elhunyté.

Nálunk így nézett ki a dolog: valaki meghal otthon, és tegyük fel, nem kell boncolni, ezért egyenesen hozzám kerül, a hűtőbe. Az elhunytat a temetkezési szolgáltató emberei még otthon felöltöztetik abba a ruhába, amibe el lesz temetve. Ezután ún. hamvasztókoporsóba kihozzák a ravatalozóba, és beteszik a hűtőbe. Itt jövök képbe én, ekkor kapom a telefont, hogy elhunyt van a hűtőben. Évszaktól függően ellenőriztem a hűtőt, tavasszal és ősszel (hűvösebb időkben) naponta 1x, maximum 2. Nyáron a dög melegben legalább 3x. Ennek az volt az oka, hogy a hűtő legalább 30 éves, és ha bekrepál, a test bomlásnak indulhat.

Télen igazából nem volt gond, mivel a ravatalozó kialakítása is olyan, hogy fűtés abszolút nincs benne, tehát elég hűvös/hideg hely, volt, hogy be sem kapcsoltuk a hűtőt, hanem csak kinyitottuk az ajtaját (a hidegben nem biztos, hogy jól kapcsol a hűtő érzékelője, ezért előfordulhat, hogy bent a hűtőben jóval melegebb van, mint lennie kellene). Sajnos volt olyan, hogy pont télen egy ilyen dolog miatt az utolsó utáni pillanatban (gyakorlatilag a temetés reggelén) már lehetett érezni egy picike szagot, de az még nem az a - csúnya szóval - dögszag, hanem inkább állott szag.

Az ellenőrzés nagyon érdekes volt. Kinyitottam a hűtőajtót, és a kezemmel néztem meg eleinte, hogy hideg-e a hűtő belső fala... közben az elhunyt ott feküdt benne természetesen. Persze hamarosan beszereztem egy hűtő hőmérőt, de a nyitogatást így sem úsztam meg, csak azt, hogy nem kellett tapogatnom a hűtőt.

Amikor eljön a temetés napja, a temetkezésiek hozzák a "rendes" koporsót, átteszik az elhunytat, és felravatalozzák. Ha kell megfésülik, megborotválják, esetleg ha olyan helyzet adódik, hogy a nyílásokon szivárgott a vér, azt letörlik.

Ha kórházban hal meg az illető, temetés előtt pár nappal került hozzám, boncolástól függetlenül.

Az urnás temetésnél pedig csak a temetés napján hozták a hamvakat. Itt persze volt olyan család, aki inkább maga autóztatta haza a krematóriumból a hamvakat, "merazúgy" olcsóbb, akkor az urna is hozzám került pár nappal előtte, de ez nem volt jellemző.

Egyébként hamvasztásnál is fel kell öltöztetni az elhunytat. Tehát ha mondjuk kórházban hal meg, akkor is vinni kell be ruhát, amibe felöltöztetik, ennek kegyeleti okai vannak.

Remélem kielégítő volt a válaszom, amennyiben van kérdésed, tedd fel nyugodtan, ha tudok, válaszolok.

2021. szept. 23. 14:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!