Az afgánok arabok?
Az megvan, hogy muszlimok, de pontosan nem tudom, hogy kik tartják magukat arabnak, mert ugye a muszlimok nem feltétlen arabok, ha jól sejtem.
Egyiptomról tudom, hogy arab, meg az észak-afrika és közel-keleti országok egy része is, de pl egy afgán, pakisztáni vagy üzbég is arabnak számít?
Dehogy arabok. Az afgánok (konkrétabban a pastuk, mert rengeteg másféle kisebbség is él Afganisztánban) az iráni népek egyike. Négy fő ága van az iráni népeknek, a kurduk, a perzsák, a pastuk, és egy majdnem kihalt ág, amiből az oszétok, jászok maradtak. A másik három ágon belül rengeteg kisebb nép létezik még.
A pakisztániak indiai nép, egyszerűen a muszlim vallásúvá lett indiaiakat hívjuk pakisztániaknak. Az urdu meg a hindi az lényegében ugyanaz a nyelv, csak az urdut arab betűkkel írják. Az urdu a pakisztáni változata az indiaiak legfőbb nyelvének a hindinek. Természetesen Pakisztánban is él még rengeteg egyéb, nem indiai népség, mint pl. az iráni pastuk is.
Az üzbégek egy török nép. Köztörökök csagatáj ágából. Erősen keveredtek tádzsikokkal, szóval iranizálódtak rendesen, félig-meddig perzsáknak is tekinthetők.
És az arabokhoz nagyon nincs köze egyiknek sem. Leszámítva azt az "apróságot", hogy az arabok sikeresen nyakukba rakták a vallásukat, amit aztán erősen magukévá is tettek ezek a nem arab népek.
"A pakisztániak indiai nép, egyszerűen a muszlim vallásúvá lett indiaiakat hívjuk pakisztániaknak."
Akkor a cigányok mégis indiaiak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!