Honnan ered és jelent valamit az Apa cuka, funda luka kezdetű gyerek mondóka?
Székelyföldön élek, kb. 33 éves koromig nem hallottam ezt a mondókát, a férjemtől hallottam először (aki szintén székely) ebben a formában:
Apa cuka funde luka, funde kávé kaman duka, ap cuk funde luk, funde kávé kamanduk.
A Google keresővel én is a Balázs Géza által leírt magyarázatot találtam:
Apa cuka: Ein paar Zucker
funde luka: von der Luka
Funde kávé: von dem Kaffee
kaman-duka: kann man doch
Csak annyit fűznék hozzá a fordításhoz: nem lehet a Luka egy személynév?
Pár szem cukor Lukától,
A kávéból jöhet még...
Esetleg német nyelvet (jobban) ismerők javítsanak ki, ha nem helyes.
A térség összes nyelvében megtalálható a mondóka.
Biztos vagyok benne, hogy az általam nagyon tisztelt Balázs Géza ebben a kérdésben marhaságokat beszél. Angolul is le lehetne írni úgy, hogy legyen valami értelme.
A versike olyan időkből származik, amikor a kávé még ismeretlen volt a népi mondókák kiötlöinek köreiben. Az egyik válaszadó ellenben nagyon releváns dolgot villantott fel. Olyan hegyi románoknál hallottam a "pui de lup, fugi din cale că mă duc" fonetikusan [púj dé lup, fudzs gyin kálé kă mă duk] jelentése (farkaskölyök, fuss az utamból, mert indulok) verziót, akik alig találkoztak civilizációval. Szóval, biztosan nem német eredetű a mondóka.
Az Oppa țupa [appá cupá] valóban egy ilyen sej-haj, hatteha szerű tánckiáltás. A magyarok szerintem átvették némileg megtartva a fonetikus kiejtést, kicsit magyarosítva s így maradt fenn. Mivel semmilyen értelmet nem láttak a szöveg mögött, ezért megpróbálták hasonló szavakra módosítani. Így lett Apa a hoppából, luka a lup-ból, kávé că mă magyaros kiejtésse [kámé].
Most, hogy Oszkárra jelölik az "Apa cukát" Mindenki című film...meg az Éni-Pénit ez még megfejtés alatt:)
Az álltalam kreált megfejtés:
Apa cuka, Nap hitüeknél a teremtő erő a Nap-é, Nap sugara nap teremtő ereje, pejoratív értelembe Nap cukája szaporító hímtagja.... Funda mint fundamentum luka : A föld földanya befogadó szerve. Nélküle Nap atya nem tud teremteni!!!Még Atya fia és szentlélek által sem! Jézusnak is volt édes anyja...A funda kávé : A föld horizontján születő fény A gyermek! Nagy szerelem ez!A nap fénynek magában nem sok értelme lenne ha nem lenne honnan értékelni ezt a fényt. Tehát föld fénye = funda kávé = Káva! föld kávája a horizonton ébredő fény. Kaman duka = Menjünk oda! common,gótkeltaszkítáúl:) a fényre! Mert nagy a sötétség mostanában! Csak a Nap után! Mert HoldNapután lehet hogy a Hold beelőzi a Napot!
Az Apacuka fundaluka és az Éni-péni jupiténi nagyon ősi mondókák (idézni fogok, ott "halandzsaversnek" vannak megjelölve.
Apacuka fundaluka:
Apa *cuka funda luka,
Funda kávé, kamanduka,
ap, cuk, funda luk,
Funda kávé kamanduk.
Éni-péni jupiténi:
Éni-péni jupiténi,
Efer-gefer gumi néni,
Énipó, jupitó,
Te vagy a fogó!
(Itt sok verzió is meg van adva.)
Ja, 5 és 12 válaszolt a kérdésre. :)
15-ös voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!