Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért ingyenes a lejárt...

Miért ingyenes a lejárt okmányok cseréje, és kerül pénzbe ha elhagyom?

Figyelt kérdés

Elhagytam néhány okmányon, és beszéltem központi okmányirodával mobilon, ott mondta a hölgy, hogy elvesztés esetén melyik igazolvány mennyibe kerül. Legutóbb mikor lejárás miatt cseréltem, akkor ingyen volt.

Oké nem nagy összeg, mielőtt valaki ezzel jönne. Csak érdekesnek találtam

2021. júl. 15. 18:48
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Mert a lejárás miatt kötelező a csere, ha meg elhagyod az a te felelősséged, tehát saját hibádból kell soron kívül cserélned, gondolom legalábbis.

Ha ellopják, és tettél feljelentést, akkor még talán ingyenes, legalábbis volt egy időszak.

2021. júl. 15. 18:56
 2/5 A kérdező kommentje:
Elhagytam, és csak személyi igazolvány és lakcím, persze tanuló pénz lenyelem, csak érdekelt az oka. De teljesen világos.
2021. júl. 15. 19:01
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Az állam kötelez arra, hogy legyenek okmányaid, elsősorban az ő érdeke, így a költséget is vállalja. Ha elhagyod, vagy más okból miattad kell cserélni, akkor pedig kifizetteti veled ennek a költségét. Szerintem így a logikus.

A másik ok, hogy ha bármilyen indokkal ingyen lehetne cseréltetni, akkor bizony lenne jó pár olyan eset, ahol akkor is cseréltetné az illető, ha nem kellene feltétlenül. Az ingyenes dolgokkal az emberek hajlamosak visszaélni.

Most te el sem tudod képzelni, hogy miért akarna az ember ilyesmit szórakozásból csinálni, de hidd el, van az a ráérős nyugdíjas réteg, aki az EÜ-t is szociális szórakoztató intézményként kezeli, az orvosi rendelőt pedig nyugdíjas klubházként. Ha más nem, hát ők biztos nagyobb eséllyel csináltatnának fölöslegesen, mert vagy szándékosan vagy véletlenül elkeverte valahova az előzőt, igaz nincs is rá szüksége, de ha ingyen van, akkor pótoltatná, nem vár egy hetet, hogy úgy is előkerül.

De megváltozott frizura vagy előnytelen fénykép miatt is lenne olyan, aki ha ingyen van, akkor csináltatna egy újat.

2021. júl. 15. 19:01
 4/5 A kérdező kommentje:
Több mint érthető, erről az oldalról nem közelítettem meg ez igaz. Köszi a választ, ment a zöld.
2021. júl. 15. 19:08
 5/5 A kérdező kommentje:

Csak leírom annak aki esetleg erre járna és érdekelné.

Ma voltam bent 2. Kerületi kormányablakban, egyelőre csak személyi és lakcím kártyát csinaltattam újat, teljesen illetékmentes volt mind a kettő.

Még anyakönyvi kivonatot sem kértek, ügyintéző hölgy nevem, és a születési adatom alapján megkeresett a gépben, és mivel volt bent fotóm, össze vetette, elkönyvelte, hogy én vagyok, 15 percen belül már nálam is volt az ideiglenes személyi amivel igazolni tudom magamat.

2021. júl. 16. 15:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!