A románok miért ortodoxok mikor a többi latin nép ( olasz, francia, portugál) római katolikus?
Figyelt kérdés
Nem értem a középkorban a hogy nem a Constantin császár által hivatalossá tett keresztény valkásba tették őket hanem az egyház szakadás után ortodoxizálódtak. Ki tette be őket ortodoxnak és azelőtt miért nem voltak pogányok mint a magyarok hogy több istent imádjanak. Azt se értem a templomban az ikonoknál.a szentek neve miért van szláv betűkkel és hogy honnan tudják melyik szentet ábrázol. Mindegyik tud oroszul vagy mi? Én 1 vagy 2 betűt ismerek de annyi és nem tudom elolvasni kiket ábrázolnak az ikonok. Egyedül Szűz Máriát Jézussal az ölében ismerem fel de mikor aranyozott az ikon akkor azt sem. Szent Nicolaet és Sz. Gheorhget meg a többit nem ismerem fel. De a kérdésem lényege az hogy megtudjam miért lettek ők ortodoxok mikor a többi latin nép római katolikus. Hogy nem Keresztelkednék at katolikusba hogy olyanok legyenek mint a többi latin nép?2021. júl. 2. 10:33
1/3 anonim válasza:
Földrajzi helyzet miatt. A latin gyökereknek semmi köze hozzá.
2/3 anonim válasza:
Földrajz, Konstantinápoly közelebb van hozzájuk.
19.században áttértek az ABC-re.
3/3 anonim válasza:
Ha megnézed a Római birodalom hol szakadt ketté Dacia tartomány a kelet-romai Birodalomhoz került, ezért az a térségben a keleti ortodox kereszténység terjedt el, amit a románok is felvettek. Erdély és Kárpát medence az István király uralkodása alatt hozott döntések miatt lett katolikus.
Az írásmódnál nem az a kérdés miért szláv betűkkel van írva, hanem hogyan hagyták el azt. Ugyanis a románok mindig is ciril betűkkel írták, viszonylag nemrég hagyták el. Ebben semmi meglepő, a szerbek is a mai napig ciril betűkkel írnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!