A Miklós családnév zsidó eredetű?
A zsidóknak német vezetéknevet kellett felvenniük. Később sokan magyarosítottak, tetszőleges nevük lehetett.
Ha egyházi anyakönyvekben nem találjátok, akkor lehet, hogy azért, mert zsidók voltak, így nem kerültek keresztény egyházak anyakönyvébe.
A zsidó orr csak egy mítosz
Ahogy az 5-ös írta, a zsidóknak tényleg nem gyakrabban nagy az orra, mint a nem-zsidóknak, de mesének jó!
A régebbi anyakönyvekben - föleg a polgári anyakönyvek segítenek a közelebbi múltban - vissza tudod keresni a nagyapád adatait, a születési illetve házasságkötési anyakönyben fel kellet tüntetni a szülök nevét is.
Sok esetben a magyarosított neveket így lehet megtalálni, az említett Miklós XXX apja lehetett pl. Mandel, Mendel, Marien, Marienberg, Mayer, Müller - hogy csak párat soroljak fel az elterjedt zsiró vezetéknevek közül. Érdekes módon a magyarosítások során a legtöbben ragaszkodtak az eredeti kezdöbetühöz.
Nekem iszkaszentgyörgyi református őseim vannak, akik Miklós vezetéknevűek. Nagynéném úgy tudja, felvidékiek voltak. A radixforum . com-on vezetéknevenként és településenként vannak fórumtémák. A Miklósos témában van is szó felvidéki Miklósokról.
Ajánlom a kutatáshoz a familysearch . org-ot, ingyenes, regisztrálós. Talán kiderülhet, volt-e apádnak zsidó felmenője.
Sokat kutattam, zsidó Miklós családnevűt még nem láttam, de magyaríthattak arra. Írjátok be macse.hu névváltoztatások, azt lehet elvileg regisztráció nélkül, ingyen is használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!