Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A székelyek miért nevezik a...

A székelyek miért nevezik a magyarokat táposnak? Főleg a Budapestieket.

Figyelt kérdés
2010. aug. 19. 17:04
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Ha kimegyek az utcára itt pesten, egy csomó olasznak kinézni akaró puhány szűkgatyás nyamvadékot látok. Ha szétnézek az utcán akárhol Hargitában mondjuk, akkor legalább a fele férfinak kinéző egyed, és manapság az már k*rvajó arány.
2010. aug. 19. 22:49
 12/19 anonim ***** válasza:
21%
Azért, mert a magyarok nagyrésze beképzelt, a semmire....
2010. aug. 20. 12:06
 13/19 anonim ***** válasza:
13%

Mivan bozgorok?

Jó fikázni a magyarokat?

2010. aug. 20. 12:47
 14/19 anonim ***** válasza:
75%
Köszöntsük tapssal az első románt köreinkben! Üdvrivalgást 12:47-esnek! Ceausescu PCR!
2010. aug. 20. 13:07
 15/19 anonim ***** válasza:

Hehe, az utolsó nagyon jó volt :D

Nna, én megmondom, mivel én "original" széköly vagyok...

Először is: nem mondjuk minden anyaországinak..., általában errefelé akire rámondják, hogy tápos, az a szavak végére teszi a hangsúlyt, nem az elejére, mint ahogy kéne a szép magyar nyelvünkben, a másik, fő ok, hogyha a személyneveknél névelőt használnak (a Peti, az Eszter, stb..), na azzal nagyon fel szoktak húzni, mert nem helyes, de sokan nem tehetnek róla...Erre egyből rámondják, h tápos.

A szó pedig onnan ered, hogy itt (Székelyföldön) sok helyen az emberek maguk termelik meg az élelmet (persze inkább csak falun), ott meg túlsúlyban vannak, akik, mindenféle kész kaját (tápot) vesznek a Tecsóból (vagy akárhonnan).

Persze én nem általánosítok, mert rengeteg anyaországi barátom van...olyan is akik így beszélnek (fenti példa), de attól függetlenül nagyon rendes emberek.

Végezetül ha letáposoznak, ne vedd fel és kész. :D

2011. jún. 19. 14:12
 16/19 anonim ***** válasza:
48%

előző vagyok...

még egy beszédbeli dolog:

ülünk az asztalnál, s mondja az anyaországi: "Tamás, ODAadnád a vajat?", én meg: "Mégis kinek?", mire ő ingerülten: "Hát nekem!", s még engem néz hülyének...

pedig a kérdés helyesen: "IDEadnád a vajat?"

mivel a mutató névmás távolra mutató alakját nem használhatjuk magunkra, csak másra...persze ezt sem általánosíthatom, de sok helyen így használják...,

ez is lehet egy ok...

2011. jún. 25. 22:38
 17/19 anonim válasza:
48%
Pontosan ugyan azért, amiért a Budapestiek nagy része lerománozza a székelyeket. Tapsvihar a kommunizmus/posztkommunizmus nemzetmegosztó politikájához. Úgy látom bejött.
2012. jan. 30. 04:45
 18/19 anonim ***** válasza:

Régi kérdés,és igaz, hogy én Kárpátaljai vagyok(voltam), de azért válaszolok:D

Kárpátalján is táposaknak hívják a pestieket, régebben én is így hívtam őket, de 3 éve Pesten élek, szóval már csak néha mondom rájuk, hogy táposak:D

Több dolog miatt is. Pl ahogy már írták, a készételek miatt is,a sok divatb*zi miatt. De a többség akit ismerek(én is) , azért, mert a pestiek a "ó" szócskát "o"-nak ejtik. Az "ő"-t pedig "ö"-nek. Szóval túlságosan is "táposan" beszélnek :D

Aki így beszél, annak nem fog feltűnni a különbség, de pl egy Erdélyinek vagy egy Kárpátaljainak nagyon is.

Bár szerintem nem csak a pestiek beszélnek így... De pl Debrecenben nem beszélnek ennyire "o" betűsen...

Szóval ja. A pestiek táposak. :D (bár nem mindenki de a többség már igen, sajnos a magyar nyelv teljesen elkorcsult..)

2017. jan. 23. 17:44
 19/19 anonim ***** válasza:

előző vagyok.

Itt egy cikk ezzel kapcsolatban: [link]

2017. jan. 23. 17:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!