Budapesten melyek az elit kerületek, amik nagyon szépek, és melyek amik a legrosszabbnak számítanak?
Pedig a Lehel tér annyira nem is vészes, és a Nyugati is inkább a csomóponti jellege miatt ilyan lelakott, ha az Oktogon felé bemész, sokat javul a helyzet, illetve a Lehel térnél a Duna felé. Klasszikusan a Budai és a belvárosi kerületek egy része, különösen az állami intézmények körül az "elit" helyek, V-VI. kerület, II.,XII. kerület, pl. Ami nem annyira jó hely historikusan, az a VII-VIII.-XI. kerület (de ma már csak egyes részei, nagyon sok helyen modern, felújított városrészek vannak), külső kerületek (X., XIX., XVIII., XX. XXI.).
De nem lehet egyébként pontosan kerületre lebontani, csomó kerületnél vannak az általad említetteknél rosszabb részek (pl. IX. kerület, Orczy tér), de közben meg máshol, a kerületben belül teljesen oké (Kálvin tér, Ráday utca). Főleg a kinti kerületeknél jellemző egyébként a nyugis, kertvárosias környezet, pl. XVI., XVII., XXI. kerület déli része.
TL;DR Az említett részek valóban nem túl lélekemelők, de ha tudja az ember, hol keresse, a legtöbb kerületben azért lehet találni szép, kellemes helyeket.
Bónusz pont, ha valaki a fentiekből kitalálja, hogy én melyik kerületben nőttem fel, főleg, hogy igyekeztem, hogy ez ne befolyásolja a dolgot.
Írod: "egy kis faluból származom, szóval nem leszólásból mondom"... a kis falvak szerintem jóval szebbek, mint Bp. külső kerületei ;)))
Tapasztalatom (elég sokfelé megfordulok Bp-en):
I. ker: gyönyörű
II: a Batthyány u. környéke nem a legkellemesebb, de nem is túl lepukkant, kijjebb nagyon elit
III: vannak gyönyörű részei, de sok az elhanyagolt lakótelep, és a Szentendrei út környékén sok a régről ittmaradt kihasználatlan ipari objektum
IV: egy része átlagos kertváros, más része mint III.
V: nagyrészt nagyon repis, de túl nyüzsgő, és Lipótvárosban vannak lepusztultabb mellékutcák is
VI: kiábrándító, h Andrássytól beljebb mellékutcák mennyire lerobbantak
VII: egész mint VI mellékutcái, néhány elszigetelten felújított rész kivételével
VIII: Palotanegyed dettó mint V, kijjebb mint VI mellékutcái, vagy még rosszabb
IX: az egész iszonyat kiábrándító - Vámház krt szép, de egy utcányira bűzlő mocsok, ez kb Illatos útig igaz, kivéve Lurdy ház, Praktiker
X: legrosszabb - sajnálom azokat, akik a Richterbe/Boschba járnak dolgozni, azok szép komplexumok, de odébb még gyalog se lehet közlekedni
XI: kulturált, kb olyan, mint egy vidéki nagyváros
XII: Déli környékén pár u. kicsit lerobbant, de amúgy legkellemesebb villaházas, kertvárosi kerület
XIII: fokozatos átmenet Lipótváros és Újpest (IV) közt, szerintem itt inkább a mellékutcák tűrhetők, néhol igényes újszerű lakónegyedekkel, Váci út elég vegyes (itt van ugye a Nyugati és a Lehel tér is)
XIV: majdnem mint XIII - Róbert Károly krt körül nagyon lerobbant, de vannak szebb belső területek, és itt van a Városliget is
XV: amit én láttam belőle, az egy elég lepukkant külváros volt
XVI: ez csinos kertváros, szinte nem is Bp
XVII: ez is
XVIII: kb mint egy alföldi telepített iparváros, elég átlagos
XIX: amit láttam belőle, az nem tetszett - Kőbányánál kicsit jobb
XX: jobb, mint IX vagy XIX, de nem az igazi - kicsit szegényes, de nem is igénytelenül lepusztult
XXI: inkább elkerülöm, ha lehet, nagyon proletárváros, főleg, hogy ide telepítették a Corvin negyed lezüllött szociális lakásbérlőit
XXII: vasút környéke és Leányka u-i ltp nagyon lepukkant, de beljebb szép kertvárosi részek
XXIII: nem igazán ismerem, amit láttam belőle, az egy átlagos kertváros volt
Üdv a belvárosban! Sajnos, nem sajnos, az összes belső kerület ilyen, akkor neked talán a Gellért hegy, és onnan kifelé a budai oldal, illetve a kinti kertvárosias részek jönnének be. Speciel én pont most költöztem be, egy, a Nyugati környékéhez hasonló környékre (csak nyilván belső utca, hogy hangos ne legyen), pont azért mert hiányzott ez a nyüzsgés, és, hogy minden elérhető, de abszolút megértelek, simán wl tudom képzelni, hogy 5-10 év múlva én is ezt fogom gondolni, és épphogy kintebbre fogok költözni.
És nem, soha életemben nem laktam a III. kerületben, Dél-Pesten (XVII-XX-XXI-XXIII voltunk mindig :)
#1 kedves Savanyújóska, biztos, hogy a XI. kerületet akartad írni, hogy historikusan nem túl jó?
Szerintem az egyik legszebb a fővárosban. Tény, hogy nagy a forgalom, de szinte minden ilyen főúton zöldsávok/fasorok vannak (kivéve Okt. 23. u.), bár a forgalom zaja sajnos a legnyugisabb villanegyedekig elhallatszik.
80-90 éves korú részei egész elegánsak, kivéve talán a BME melletti szűkutcás részt, ami kissé pestiesen levegőtlen. Kelenföld kertvárosi, családi házas külső részeiben nekem az nem tetszik, hogy nagyon mérnökileg megszerkesztett, párhuzamos és merőleges utcák halmaza, köztük kvázi gyorsforgalmi utakkal. De a Gellérthegy vagy Sasad egyenesen csodás, utóbbiba nem is ér el a lenti város zaja, ha az ember messzebb eltávolodik a Budaörsi úttól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!