A magyar történelmi személyek közül ki volt hős/jelentős hadvezér?
Elnézést, ha rossz kategóriát választottam a kérdéshez.
Most olvastam Az ecsedi boszorkány című könyvet, és fellelkesültem a magyar történelem iránt, szeretnék minél több alakot megismerni.
Előre is köszönöm a segítséget! :)
Történelmünk oly gazdag e téren is hogy erről órákat lehetne mesélni. Személy szerint úgy vagyok vele, ha írnék akár csak 5-öt is, azzal kimondatlanul a többi szintén rendkívül jelentős történelmi személy nagyságát csökkenteném le.
Úgyhogy ha konkrétabb válasz érdekel, akkor javaslom az évszázadra, de még inkább évtized(ek)re, vagy adott uralkodó uralkodásának idejére való szűkítést.
Magyarországon elkezdenénk hőseinkre emlékezni az év 365-napja kevés lenne .
Legendás Szkíta-hősök,Attila-hunja,Árpád-magyarjai,Hunyadi-serege,Mohács-elesettjei,Eger-hősei,Rákóczi-kurucai,Szabadságharc-huszárai,Világháború-vitézei,56-dicső áldozatai,mostani világ üldözött magyarjai .
Van egy szép vastag, 540 oldalas kis könyvecske, a címe "Ezer év": [link]
Összefoglalónak nagyon jó, főleg az első fele. A végefelé már nem annyira, mert ott már előkerül az "ellenforradalom", ugyebár... de az ilyen részeket át kell ugrani.
Köszönöm a válaszokat :)
Valójában arra gondoltam, hogy kiket gondoljátok a legkiemelkedőbbnek, kortól meg mindentől függetlenül :)
Építő jelleggel írom Kérdező. Akárhogy is akarjuk, ha az adott korszaktól eltekintenénk, az félrevisz. Ami az egyik korban hősnek számított, az egy másikban elítélendő tett vagy épp átlagos semmiség lett volna. És fordítva. Ezért is érdemes az adott korszak viszonylatában nézni a dolgokat.
Hogy válaszoljak a kérdésedre: a töriórákon tanult magyar hősök, hadvezérek többsége idesorolható. Azok külön kiemelkedőekk, akik a környezetük, akár az egész uralkodói réteg passzivitása vagy épp elnyomása ellenére védték embereiket, népüket. És hazájukat.
Sőt, nem egyszer azokat, akiktől üres szavakon kívül semmi támogatást nem kaptak. Volt hogy még annyit sem. Egyet-kettőt nem tudnék kiemelni más hősök említése nélkül.
#7 Egyértelműen. Sőt a Zrínyi család is horvát–magyar nemesi család.
[A nemzeti hovatartozást Európa-szerte többségében másképp értelmezték a 19-20.század előtt, de a Zrínyiek egyértelműen „Hungarus”-nak tekintették magukat]
Köszönöm nektek is :)
Tudom, hogy töriből tanultuk és korszakonként mások voltak, csak érdekelt, hogy nektek kik a kedvenceitek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!