Mi az oka vagy eredete a péntek 13-tól való ódzkodásnak?
Nem vagyok babonás, csak érdekelne, hogy pl. a nagypéntek, a tucat és a tucatnyi apostol a "bűnös" ebben, vagy micsoda?
(A tucat azért mert az szép kerek a gyakran használt 12-es számrendszerben és ami azon túllóg, az nem kerek.)
Azt hallottam, hogy Szép Fülöp francia király az 1300as években péntek 13.án végeztette ki a templomosokat, hogy megszerezze azok legendás vagyonát. A templomosok vezetője elátkozta a királyt és leszármazotait a máglyán. A király röviddel ezután meghalt, majd fia követték és kihalt a dinasztia. (Egyébként erről is van szó Duron: Elátkozott királyok című könyvében, nagyon jó köny csak ajánlani tudom)
Boldog péntek 13.át!
Egyrészt így van, a templomosok után jött, hogy ez egy ilyen szerencsétlen nap (nekik sajnos tényleg az volt), ahogy az első válaszoló le is írta, ez a nap 1307. okt. 13.-ára esett. Ezen a napon bontották fel Európa szerte az uralkodó által szanaszét küldött leveleket, amik tartalmazták a templomosok "elfogatási parancsát" > a végrehajtás azonnal meg is történt... és nagyon sokan a máglyán végezték, így az akkori templomos vezető is.
más részt ahogy említetted is nagypénteket: Jézust ezen a napon, péntek 13.-án feszítették keresztre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!