Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi az oka vagy eredete a...

Nemo kapitány (V.A.) kérdése:

Mi az oka vagy eredete a péntek 13-tól való ódzkodásnak?

Figyelt kérdés

Nem vagyok babonás, csak érdekelne, hogy pl. a nagypéntek, a tucat és a tucatnyi apostol a "bűnös" ebben, vagy micsoda?

(A tucat azért mert az szép kerek a gyakran használt 12-es számrendszerben és ami azon túllóg, az nem kerek.)

2010. aug. 13. 21:23
 1/5 anonim válasza:

Azt hallottam, hogy Szép Fülöp francia király az 1300as években péntek 13.án végeztette ki a templomosokat, hogy megszerezze azok legendás vagyonát. A templomosok vezetője elátkozta a királyt és leszármazotait a máglyán. A király röviddel ezután meghalt, majd fia követték és kihalt a dinasztia. (Egyébként erről is van szó Duron: Elátkozott királyok című könyvében, nagyon jó köny csak ajánlani tudom)

Boldog péntek 13.át!

2010. aug. 13. 21:30
 2/5 anonim ***** válasza:
parapénteeeek :D
2010. aug. 14. 00:08
 3/5 anonim ***** válasza:

Egyrészt így van, a templomosok után jött, hogy ez egy ilyen szerencsétlen nap (nekik sajnos tényleg az volt), ahogy az első válaszoló le is írta, ez a nap 1307. okt. 13.-ára esett. Ezen a napon bontották fel Európa szerte az uralkodó által szanaszét küldött leveleket, amik tartalmazták a templomosok "elfogatási parancsát" > a végrehajtás azonnal meg is történt... és nagyon sokan a máglyán végezték, így az akkori templomos vezető is.

más részt ahogy említetted is nagypénteket: Jézust ezen a napon, péntek 13.-án feszítették keresztre.

2010. aug. 14. 02:07
 4/5 anonim válasza:
The Da Vinci-Code
2010. aug. 14. 07:26
 5/5 anonim ***** válasza:
Na meg Az Utolsó vacsorakor 13-an ültek az asztalnál:)
2010. aug. 14. 14:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!