Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért Kalifornia a legliberáli...

Miért Kalifornia a legliberálisabb/píszibb állam az USA-ban?

Figyelt kérdés
Villanyautók, füvezés, tech-cégek, antifasizmus, píszi, elfogadás, melegpártiság. Elmagyaráznátok ennek a történelmi/gazdaságpolitikai előzményét? Illetve melyik állam a szöges ellentéte? Amelyik teljesen szembemegy ezekkel a jellemzőkkel (Texas, Alabama)? Arra is szeretnék egy előzményeket firtató magyarázatot, köszi. Mielőtt kapom a savazást: próbáltam rákeresni, de nem tudtam, hogyan milyen kulcsszóval.

2020. dec. 10. 13:18
 1/5 anonim ***** válasza:
45%

Gazdag környék. Akik most ezt a nagy libsi szarságokat nyomják nagyrészben tizen-huszon évesek. Soha nem dolgoztak egy napot sem, nagy átlagban bent ülnek valami töltelékszakos egyetemen (értsd:azt hiszik okosak, holott csak egy k*rv@ drága nappali melegedőre járnak)andragógia és társai, beleszülettek a gazdagságba, anyu-apu mindent a seggük alá tett, életükbe nem találkoztak a nélkülözéssel vagy az agresszióval. Ez a "píszi", lmbtq és még sok betű, libsi, blm és társai részre igaz.

A tech-cégek gondolom adózási megfontolásból vannak ott, őket azért ezekkel összeboronálni nem feltétlen kell.

Ellenpéldának mostmár nem igazán tudok mit mondani. Szinte mindenhol ez van. Nagyon nagyon rég még Arizonát hoztam volna példának, ott még anno nagyon sok tökös "redneck" srácot ismertem meg, akik a jég hátán is megéltek.

2020. dec. 10. 13:44
 2/5 anonim válasza:
63%

Ez nem utazási kérdés.

Bár őszintén javaslom neked, hogy eljuss oda, mert tényleg klassz régió.

Egyébként ha többet akarsz tudni a témában, ajánlom Woody Allen munkásságát, aki tán az Annie Hall-ban fogalmaz meg egy nagyon őszinte véleményt a kaliforniai mentalitásról.

Ettől függetlenül Kalifornia tényleg az a progresszív régió, amely előre viszi a világot. ÉS szerintem ennek az az oka, hogy az Érik a gyümölcsben megfogalmazott szegénység, narancsültetvény mentalitásból (ez egy kötelezően elolvasandó könyv) eljutott arra a pontra, hogy okos, kreatív emberek telepedtek meg ott. Az okos, gondolkodó, kreatív emberek pedig alapvetően előreviszik a világot.

Szóval hajrá neked, indulj neki. Tanulj, ismerj meg, és ne légy tróger magyar.

2020. dec. 10. 13:45
 3/5 A kérdező kommentje:

#2: "Ez nem utazási kérdés."

Akkor valaki át tudná tenni egy jó kategóriába. Azt gondoltam vannak itt nagy USA szakértők (akár éltek is ott) azért ide írtam.

2020. dec. 10. 13:49
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Kalifornia a leginkább soknemzetiségű állam és ez nem most alakult ki. Mielőtt az USA-hoz került leginkább spanyol nyelvűek lakták, idővel egyre több angol nyelvű is betelepült. Aztán jött egy csomó fekete meg ázsiai(leginkább kínaiak) és a spanyol ajkúak is nagyszámban kapták/kapják az utánpótlást Mexikóból. Az egyéb újabb kori bevándorlókról nem is beszélve, akik a jelenlegi lakosság elég nagy hányadát adják.

Ha ennyiféle ember lakik egy kupacon, akkor egy idő után már megtanulnak normálisan együttélni. Persze ehhez sokat hozzá segít az erős gazdaság, anélkül valószínűleg nem lenne olyan békés az együttélés.

Az erős gazdaság mellett elmondható, hogy Kaliforniában a tudomány is régóta erősen jelen van(szilicium-völgy) és a technikai fejlesztések előbb megjelennek itt mint máshol.

Kalifornia ellenpólusa Alabama, Mississippi, Missouri. Nekem egyébként egyik véglet sem szimpatikus, a kaliforniai bicskanyitogató lazasággal és a biblia övezeti begyöpösödöttséggel nem tudok azonosulni. Legjobb az arany középút :-)

2020. dec. 10. 14:01
 5/5 anonim ***** válasza:
57%
Cali egy szuper hely ha a természeti adottságait nézzük csak az a sok idióta ember ne lenne ott
2020. dec. 11. 08:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!