Miért van az, hogy a média egyfolytában azon kesereg, hogy csökken Magyarország népessége?
A kérdező tipikusan a mára tud csak gondolni. Egy gyerekkel kapcsolatban minimum 20 évre kell tervezni, azért mindenki bízik abban, hogy 20 év múlva tényleg jobb lesz. Akárhogy nézem most is jobb, mint 20 éve volt, bár ezzel fognak vitatkozni. Én azt mondom, hogy gyereket az vállaljon, aki előreláthatóan tisztességben fel tudja nevelni. Sokaknak nem ajánlanám, sokaknak 1-2 gyereket, de van aki anyagilag 3-4-et is be tudna vállalni, kompromisszumokkal.
Az elöregedés tényleg nagy gond. Gyakorlatilag kevesebb embernek kell eltartania több nyugdíjast, ami már most is probléma...
Ne haragudj, ez egy elég szűk látókörű kérdés. Egész Európában csökken a népesség, Nyugaton is, nem a kilátástalanság miatt, hanem mert a kultúra most egy olyan életstílust propagál, amibe nem fér bele a gyerek.
Egyetemet végeztem, van rendes munkám, normális fizum, lakásom (igaz hitelre) ahogy a barátaim legtöbbjének. Mégis én vagyok az egyetlen a baráti körömben, akinek gyereke van. Nem a kilátástalanság miatt nem szülnek, hanem mert "élni akarnak", "szabadok szeretnének maradni", és egy kisgyerek ebben bizony akadály. Egy másik, sokkal szomorúbb ok pedig az, hogy nem egy huszonéves ismerősömnek egyszerűen nem jön össze a baba évek óta.
A multikról meg: a férjem is és én is multinál dolgozunk (vagyis én most itthon vagyok a gyerekkel). Álláskeresés során azt tapasztaltam, hogy bizony a multi az egyetlen, amelyik rendesen bejelenti a munkavállaltót, nem feketén dolgoztat, nem minimálbérre bejelentve, a szabadságot is rendesen kiadja. Nekem 8 órás munkaidőm volt, és mivel nem fizettek túlórapénzt, egy pillanattal tovább nem maradtam bent. El sem várták. Ezzel szemben mindenki tudja, mi megy a kkv szektorban. Elhiszem, hogy egyes kisvállalkozók tényleg azért csalnak adót, mert nem bírják a terheket, de mindenki ismer olyan vállalkozót is, aki hatalmas villában lakik, luxusautón jár és Thaiföldön nyaral "minimálbérből".
Na, nekem ez a véleményem. A nyugdíjról meg írtak előttem.
Egyetértek a 9.48.-al. Azzal viszont nem,hogy a társadalom többségének most jobb,mint 20 évvel ezelőtt. Akkor még nem volt munkanélküliség,a munkjáltató nem küldhette el a dolgozót,amikor akarta,nem szipolyozhatta ki,mint most. Igaz,van egy kis réteg,akinek most sokkal jobb,de nem ez az általános.Éppen ez a réteg nem vállal egy-két gyereknél többet,azt is idősebb korban. Nem akarják sem a vagyont megosztani, a gyereknek pedig minden luxust megadnak.
Az emberek kétharmada létbizonytalanságban él.(Nem csak a cigányok,hanem sok tisztességes ember is).Reménye sincs saját otthonra, már az általános iskola kezdése is elviszi a fizetésük felét-egészét. Hogy mernének több gyereket felelősséggel vállalni? Arra pedig remény sincs,hogy ez megváltozzon!
Hát, azért nagy a nyomor, de még soha nem volt ekkora a jólét!
1920-ban is születtek gyerekek, meg '47-ben is, meg 1600-ban is, különben mi sem lennénk. És hasonlítsd össze a te kilátástalanságodat az ómamma kilátástalanságával! Mégis felnevelt mind a kilencet tisztességben. Az se megoldás, hogy ha jön a vég, mi már száz évvel előtte lefeküdjünk hanyatt, s keresztbe tegyük a kezünket a mellkasunkon, s várjuk a halált!
Regresszióra progresszió jön, ez a közgazdaság törvénye. A családtervezést ne a pénz alakítsa! Ha lesz gyereked, fel is fogod nevelni. Mindet. Ahova Isten báránykát ad, füvet is ád mellé! Nem szabad kishitűnek lenni!!
Akármilyen agyonhajszolt nyomorgó munkás lesz a gyerekből, mégis csak csodálatos élete lesz:Megtapasztalja ezt a szép életet,m a szerelmet, utazhat a földön, élvezheti az ételeket, a kultúrát..stb. És lehet, hogy ő optimista lesz!Láttam én már boldog hajléktalant!! A tv-ban. Igaz h kiment Hawaira az öreg, de azóta nincs semmi baja. Kutyát tart, és a milliomosok eldobált deszkáin szörföl a tengerben. Élvezi Isten napját.
Egyetértek a kérdezővel.
Jócskán benne vagyok én is már a korban. Még sincs gyerekem, s nem is lesz. Miért? jaah mert szinte nekem sincs mit ennem. Nincs munkám, nincs semmim. Kenyeret meg tejet nem adnak ingyen a boltban a két szép szememért.
jah, csak összeomlik a társadalom. nem csak itt gond ez. nemrég olvastam egy statisztikát amerikáról. míg úgy 30-40 éve 10 keresőre jutott egy nyugdíjas(azt remélem te is tudod, hogy a nyugdíjat a keresők adójából fizetik ki), addig ma 2-3 keresőre jut egy. amit ha egy család szintén nézel, ahol anya-apa keres, akkor azt jelenti, hogy a családján kívül még eltart 1 embert. mindezt azért, mert minden évben kevesebb a gyerek és egyre rosszabb a kereső-nyugdíjas arány. az így van nálunk is. ez a nyugati társadalmak rákfenéje. mire az én szüleim nyugdíjkorba érnek már nem lesz nyugdíj, mert nem lesz miből kifizetni. vagy annyi lesz csak, ami semmire sem elég. nyilván ne azért szüljünk, hogy legyen, aki eltartson, de azért ez igenis fontos alappillére a társadalomnak. hidd el, nem lesz nyugdíj, mert 1-1-re fog csökkenni a kereső-nyugdíjas arány.
szóval az éremnek igencsak 2 oldala van. szélesíteni kéne a látókört.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!