Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Van esély arra hogy ezek a...

Van esély arra hogy ezek a színdarabok/musicalek magyarországon is megjelenjenek?

Figyelt kérdés

Amerikába sok híres musical van, amit itthon szivesen megnéznék.

Peldául a Dear Evan Hansen vagy a Hamilton. Utóbbiban remek dalok vannak és biztos fantasztikus lenne a magyar szöveg.

Gondolom az "előadási jogot" meg kéne vásárolni (ha van ilyen). Vagy ezeket csak az adott országban/társulat adhatja elő?

2020. jún. 27. 00:10
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Eddig is bemutattak nálunk külföldi musicaleket, nem csak az ottani társulat adhatja elő. :D Valószínűleg ezek is jönnek majd - legalábbis a Hamilton szerintem biztosan - de ehhez még idő kell.

Az Operettben, az Erkelben, meg a Madách-ban szoktak híres, nagyszabású musicaleket bemutatni, ezeknek a műsorait nézegesd majd, vagy iratkozz fel a hírleveleikre. De ha jönnek, az még nem mostanában lesz. Ha megvannak a jogok, azt utána még színpadra kell vinni, ami rengeteg munka, és a színeszeknek is fel kell készülniük.

2020. jún. 27. 00:17
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Megbízható forrásból tudom, hogy készülnek megvenni a Dear Evan Hansen jogait és be szeretnék hozni Magyarországra. :)

A Hamiltont szerintem kizárt, hogy elhozzák és őszíntén szólva nem is akarom magyar színészek által előadva látni.

Hatalmas munka lenne azt a sok rappet magyarra fordítani és nem hiszem, hogy sok színesbőrű színészt tudnának toborozni Magyarországon. Fehér színészekkel meg nem akarom látni, az egész musical azért volt forradalmi a Broadwayen, mert Lin Manuel Miranda (a szerző) etnikumba tartozó színészeket castingolt, mert még mindig sok diszkrimációval néznek szemben a színház világában.

2020. jún. 27. 15:43
 3/7 A kérdező kommentje:
2. válaszoló. Fantasztikus lenne! Megértem, rengeteg munka lehet. De örülök hogy van remény! Ha jól tudom ezek ilyen Broadway előadások mint az oroszlánkirály amit ha jól tudom 2014-ben egyszer leadtak, de sajna azt se játszák mostanába..
2020. jún. 27. 21:44
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A Hamiltont egyelőre biztos nem adják, mert ott előírás, hogy csak fekete színészek játszhatják a szerepeket, nálunk meg ez nemigen kivitelezhető. Majd lehet, hogy ezen - idővel - lazítanak, de nem biztos. Ennek eléggé lényegi eleme a szereplők személye.

De pl. eredetileg a School of Rock-ban Tomika-t is csak fekete kislány játszhatta, aztán már az Ausztrál bemutatóra is feloldották ezt (New York és London végig megtartotta), itthon sem volt ez gond. De ott kevésbé van ennek jelentősége, az is igaz.

A Dear Evan Hansen-nek nincs akadálya szerintem, max. annyi, hogy még nagyon új, és először mindig az angol nyelvterületeken "megy végig" egy darab.

Esélyesebb most így első körben szerintem egy Wicked, vagy ilyesmi.

2020. júl. 11. 07:48
 5/7 anonim ***** válasza:

Ja, és szerintem az Oroszlánkirályt simán azért nem hozták, mert nagyon drága; elképesztő díszletek és főleg jelmezek vannak ott, nagyon monumentális az egész. Azt biztos megkapnánk, ha akarnánk. De azt tudni kell, hogy ezekre a Disney darabokra nem nagyon adnak non-replikára engedélyt, és itthon meg nem tudjuk azt megvalósítani, ahogyan ezek kint mennek. (Mivel ott egy színházat átépítenek egy darabnak, és nem kell díszleteket pakolgatni utána, mint nálunk, a repetroár-színházakban).

Már az is csoda, hogy a Szépség és a Szörnyeteget megkaptuk.

2020. júl. 11. 07:52
 6/7 anonim ***** válasza:
Előző: Sajnos én a Wicked-re nagyon kevés esélyt látok, ha az elmúlt 15 évben egyszer se jutott eszükbe a magyaroknak ezt a kult darabot bemutatni, akkor szerintem már nem is fogják. Még talán van rá esély, hogy amikor majd a film kijön belőle majd akkor.
2020. júl. 11. 15:22
 7/7 anonim ***** válasza:
Épp most volt kb. egy hete egy koncert a Madách tetőteraszán, ahol Gallusz Nikolett és Szemenyei János énekeltek belőle, és Niki azt mondta, épp dolgoznak rajta, hogy behozzák a Wicked-et Magyarországra. Megjegyzem, nekem nem tartozik a kedvenc darabjaim közé egyáltalán, így én nem annyira kerültem ettől lázba, de persze azért jó mindig valami új, nagy darab.
2020. júl. 11. 16:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!