Mit jelent az, hogy “cliché”?
Magyarul közhely.
Egy közhely egy olyan dolog, ami már százmilliószor elhangzott, viszont tartalmilag meg üres. Hogy pontosan mi számít közhelynek, az persze a te saját megítéléseden is múlik.
Mondok pár példát:
Ha azt olvasod egy cikkben, hogy "az ifjú titán szárnyait bontogatja". Nagyon szellemes irodalmi megfogalmazás, de tartalmilag csak annyit állít, hogy fiatal valaki, és készül valamire. Közben meg már milliószor elsütötték ezt a szófordulatot, nem eredeti csöppet se.
Vagy: "Lehetséges, csak akarni kell." Ohh tényleg? Csak akarni kell? Erre nem is gondoltam! Szóval Bill Gates is csak akart a világ leggazdagabb embere lenni, ennyi volt a titka? És ezt a "jó tanácsot" is már milliószor hallottam.
Vagy: "Minden bajnak lelki okai vannak." Hát nem tudom... például a szilifisz szerintem egy nemibetegség, amit baktériumok okoznak. És inkább antibiotikumot szednék rá, nem pszichológust keresnék meg vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!