A "Csiga-biga gyere ki! " gyermek dalnak mi értelme?
Mint, ahogy te is az vagy, mert ezen nőttél felXD
Viccet félre téve...Kimaradt az 'AZ' a mondókából rosszul tanítják már ősidők óta, mert nem tüzet jelent hanem az eget...mivel így van generációk óta így rögzült ez van, ilyen a mi gyönyörű magyar nyelvünk:-) reggel megkérdezem a 6 éves lányomat, hogy ő /mint gyerek tiszta lelkű/mire gondol mikor azt énekli, hogy 'ég a házad idekin' mert még sose kérdeztem tőle ezt, viszont kiváncsi lettem, hogy ő tűzre gondol-e vagy az égboltra...
Hát igen. Én is például túl vagyok a hatvanon, nem véletlen, hogy ilyen hülye vagyok.
Olyan is volt, hogy szántsunk, vessünk. Anyukám mondta, de hát egy kisbaba nem tud sem szántani, sem vetni. Hülyeség.
:D
Sok gyerekdalnak valóban nincs sok értelme, sok pedig egyenesen erőszakos: "csiga-biga told ki szarvadat, ha nem tolod, összetöröm házadat"
A fehér liliomszálos nóta meg öngyilkosságot sugall: ugorjon a Dunába.
Rendben, de, ha a "csiga-biga hyere ki" hülyeség, akkor mi a helyzet az "Ecc-pecc-kimehetsz, holnapután bejöhetsz, cérnára, cinegére, ugorj cica az egérre"-vel?
Az "Apacuka, fundaluka, Fundakávé, kamanduka, Abcug, fundaluk, Funda kávé, kamanduk"-ot már meg sem említem...
Én ezeken nőttem fel, és biztos nagyon ostoba vagyok. Nem mosogatással keresem a pénzt, és a havi keresetem 2,5M Ft (igaz, nem Magyarországon).
2-es vagyok
Megkérdeztem tőle:-) ő az égre gondol nem a tűzre mikor énekli, pedig úgy ismeri, ahogy mi is 'AZ' nélkül..lehet ha 10 évesen kérdezem tőle akkor már a tűzre gondolna nem tudom, de nagyon érdekes a gyermeki gondolkodás:-) lehet, ha ennyi idősen kérdezik tőlem én is az eget mondtam volna, de mivel idősebb koromban kezdtem én is ilyeneken gondolkodni, így valamiért a tűzre asszociáltam/pedig tudtam, hogy így nincs sok értelme/ megeshet a 'katalinka szállj el..'mondóka hatására, azt is jól megakarták kínozni a törökök, ezért gondoltam hogy a csigának sem lehet jobb sorsaXD /vagy egyszerűen a szavak jelentése sokszor több értelmű, amit jobban iskolás korban értenek meg/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!