Érdemes az ókori nyelvek és kultúrák szakot választanom?
Hol tudnal elhelyezkedni egy ilyen diplomaval? Kulfoldon! Fontos hogy olyat tanulj ami erdekel szerintem. Igazabol Magyarorszagon nemtudom mit erdemes tanulni, ezt a kerdest minden heten fel is teszi valaki.
Nem muszaj Magyarorszagon elni, vagy?
Egyik ismerősöm ilyenre jár. Én is ezt kérdeztem tőle.
"Hát csak néhányan végzik el ezt a szakot, és mehetünk majd terepmunkára Németországba meg Egyiptomba."
Meg mehetsz vele tárlatvezetőnek múzeumokba, ezt is mondta. De ő művészettörit vett fel mellé, ezért biztos.
Ha az egyiptológia érdekel, akkor jelentkezz törire és vedd fel mellé minorként az egyiptológiát, egy barátnőm ezt csinálta, sokkal több lehetősége van vele.
Vegyük pl a pszichológusokat. Ha jól tudom, sokan itt maradnak majd mert a finanszírozás miatt 5 évig itt kell maradniuk, de itt meg nincs szükség ennyire. Hiába gondolná valaki, hogy mondjuk egy assziriológus nem tud megélni, bezzeg ha pszichológus, informatikus stb lennél, akkor mennyire jól élnél, de azt elfelejtik, hogy assziriológusból van 20, a többiből meg évente végez vagy ezer. A felvi.-hu bár tényleg az egyik olyan kivételes hivatali gépezet ma Mo.-n, melyre kevés panasz lehet, de mégis képtelenek voltak leírni, hogy mihez lehet kezdeni az ókori nyelvek és kultúrák elvégzése után.
Talán azért, mert ez így meghatározhatatlan. Én már szórólapoztam és szórólapozott velem ilyen és olyan diplomás is. A lehetőségeket keresni kell és az Európai unió, ha másra nem, de erre biztos jó. A magyar diplomásokat azért keresik, mert itt híresen jó az oktatás, pl az egyetemek nagy részét is a külföldi tanulók tartják el, itt több milliárd ft-t termelnek le évről évre.
Szerintem 5 év alatt (az akkád,sumér,héber,arámi mellett, ha ezeket választod :)) letehetsz egy angol felsőfokú nyelvvizsgát és azzal már vállalhatsz külföldi munkát. Ha pl a klasszika filológiát választod, akkor a mediterrán térségben simán lehetsz helyszíni előadó, mert a romokhoz, turisztikai célpontokhoz egész nap viszik a turistákat. Nem tartom kizártnak, hogy ha tudsz publikálni és van lehetőség, akkor Európa különböző egyetemein lehetsz óraadó tanár vagy korrepetálhatsz tanulókat, mivel külföldön az ókor megbecsültebb tudomány, mint itt, mivel nekünk nincs olyan jelentős régészeti múltunk, mint mondjuk az angoloknak, franciáknak, németeknek. A jó előadókat és tanárokat pedig keresik (akár az USA-ban is) és neked is keresned kell őket. Számtalan dokfilmhez, tv-műsorhoz, alkotásokhoz szakértőként, kiadványhoz,könyvtárhoz, múzeumhoz, újsághoz, könyvhöz kérhetik a segítséged, illetve ha régészeti képesítésed is van, akkor van mit még feltárni. Én az assziriológia szemszögéből nézem és remélem, hogy Irak, Irán, Izrael hamarosan "lehiggad" és ott aztán van még mit kutatni. Bár a szakkönyvekből nincs annyi pénz, ha angolul írsz és sikerül kiadnod, már nagyobb piacon értékesíted és ha nyugaton bizonyos sikereket elérsz, itthon is jobb pozíciókba kerülhetsz. Pl. az ásatásokon, feltárásokon és egyéb szakmai területeken elért sikerek növelik az esélyeidet a jobb munkákra. Nem csak a magyar múzeumokban, de számos külföldi múzeumban folyamatosan özönlenek az emberek szervezett csoportokban, nyugdíjasok, turisták, iskolások, és azoknak mind magyarázni kell. Mi lehet pl a British museum-ban vagy a Louvre-ban?
Az ókori bölcsész sincs könnyebb helyzetben, mint mondjuk egy anglisztikás. Könnyebb elhelyezkedni angol tanárként, tolmácsként, fordítóként? Mekkora a konkurencia? Aktív ókor kutatóból kevesebb van itthon, de nem hiszem ha szétnézel Európában akkor ne találnál egy olyan munkát ahol megfizetnek. Nem hinném, hogy egy assziriológus, egyiptológus vagy klasszika-filológus ne tudna elhelyezkedni, de a lehetőségeket keresni kell. Tény, hogy vannak olyan szakok, ahol garantált a sok pénz, de az ókor kutatást eleve olyanok választják és tudják elvégezni, akikben hatalmas érdeklődés van az adott korszak iránt. Az embernek tényleg ennie kell és vannak számlák, de vannak szellemi igények is és nem lehetünk ennyire a pénzorientált világ áldozatai, ahol csak az számít, hogy miből fogunk megélni. Aztán szépen leélsz egy életet és a végére érsz, mert volt mit enned és nem lakoltattak ki, majd felteszed a kérdést, hogy megérte e? Azzal foglalkoztál e ami érdekel?
A hatalmas siker pedig mindig az egyéni leleményességen múlik. Pl David Rohl a kelet-egyiptomi ásatások vezetője, számos könyvet adott ki, melyek azért nagy számban keltek el. Közérthetően fogalmaz és egyszerre jó a nem szakmabeli érdeklődőknek és a szakmabelieknek is.
Mivel ezt már 2008-ban írtad, azokhoz is szólok, akik csak most kezdenék el. A legfontosabb, hogy 5 évig ne olyan dolgot tanulj, amit utálsz. Az tény, hogy ha úgy képzeled el, hogy 5 év múlva kilépsz majd az egyetem ajtaján, merre fordulj, akkor nehéz a jövő. A dolgok azonban útközben alakulnak és számos lehetőség adódik, amit figyelni kell. Fontos, hogy szeresd a szakmád és ne olyan ókorkutató legyél aki éppen átcsúszik minden vizsgán és aztán eladja a lelkét és bizonygatni kezdi, hogy a magyarok sumérok voltak, csak, hogy dőljön a pénz.
Meghatározhatatlan tehát, hogy mit hoz az élet. Lőrincz L László pl mongol kutató és nem abból él, hanem az egyetlen olyan magyar író aki megtud élni az írásból, de ahhoz, hogy a könyveit kiadták, biztos hozzájárult az egyetemi végzettsége. Ez a nyugati könyvkiadásban is fontos, ott van pl J.K.Rowling aki a francia mellett klasszika filológiát tanult, vagy King aki meg angol irodalom szakos volt. Vagyis diploma nélkül elég nehéz külföldön könyvet megjelentetni, mivel a kiadók úgy gondolják, hogy a tanult embernek előbb hisznek és előbb érdekli az embereket egy tanult ember véleménye, mint egy civilé. Soros György pl filozófiát tanult és hányan mondanák azt, hogy a filozófia szak után még lehet milliárdos az ember? Végezetül tehát megéri ezt választani, ha érdekel és utána pedig ugyan olyan ügyesnek kell lenni, mint más szakoknál. Figyelni és keresni kell a lehetőségeket, mert szerintem még senki se halt éhen ókor kutatóként. Semmi se garantált, de az garantált, hogy bánni fogja mindenki, ha olyan szakot választ, amiből pénz lesz, ahelyett, hogy olyat választana, ami érdekli. Ez kb olyan mint az érdekházasság és azok sosem működnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!