A szamgimnáziumban vagy a szakközépiskolában érettségit vagy szakmát kapok?
-A szakgimibe érettségit vagy szakmát kapok?
-A szakközépiskolában?
-Melyikbe érdemesebb majd jelentkezni?
-A szakmai érettségi mit takar?
-Fősulira, vagy egyetemre lehet valamelyik után jelentkezni?
Bocsi hogy kicsit sok a kérdés viszont sehol nem találtam pontos választ.
Szakgimnáziumban érettségit szerezhetsz (itt kötelező a szakmai tantárgyból is érettségizni), majd egy év tanulással szerezhetsz egy okj-s szakmát (54es vagy 55ös számmal kezdődőt ha jöl tudom de ebben nem vagyok biztos) ami az előző tanulmányaidra épül. Így 4+1 év tanulással lesz egy szakmád.
Szakközépiskolában nem szerezhetsz érettségit. Kapsz egy szakmát, de nem olyat mint a fent leírtakat.
Gimnáziumban 4 év alatt leérettségizel majd beiratkozol egy érettségi utáni okjre akkor 2 év alatt megszerzed ugyanazt a papírt, mint a szakgimnáziumban. Így 4+2 év tanulással lesz egy szakmád.
Javaslom hogy csak akkor válaszd a szakgimit vagy a szakközépiskolát ha nyolcadikosként 100 százalékosan biztos vagy benne, hogy mit is akarsz tanulni. Menet közben nagyon nehéz váltani (pl: 11-ben szakgimiből gimibe átmenni keveseknek sikerül), ha mégsem jön be az a szakirány amit kinéztél magadnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!