Nemzetközi gazdálkodásra elég lehet ennyi pont?
Idén 420 az állami előzetes ponthatár, nekem 430 van.
Jelentkezéseim:
1.BCE
2.BME
3.BGE
Nagyon izgulok, mert két-három éve még 460 pont volt ugyanitt az állami:D
Tudom, hogy sok faktora van a végleges ponthatároknak,
de kíváncsi vagyok, van-e itt más is, aki erre pályázik, esetleg kétségei vannak, illetve mit gondoltok, hogy fog idén alakulni, elég lesz-e a 430? (Corvinusról már lemondtam)
Köszi a választ srácok!
Elmondom én mit tudok, aztán javítsatok ki, ha tévedek:
Idén a BCE 60-40 arányról 40-60ra csökkentette az ösztöndíjasok számát az önköltségesek javára, ez azt jelenti, hogy a férőhelyek egyharmada kiesik. Na már most, mivel a corvinuson eddig se volt baj a helyek feltöltésével, és idén 112ezren jelentkeztek felsőoktatára, simán megtörténhet, hogy akár 470 felett is lesz a ponthatár, mint pár éve, amikor még ugye államis volt az egyetem. Ezt megerősíti az idén könnyű humán érettségik, amivel sokan mennek közgázra, talán ellensúlyozhatja a nehéz matek.
Ezen felül aki a BCE-től kiesik, az feltehetőleg a BME-be kerül tovább, és mivel idén nagy a szórás az előbbiből, lehet rá esély, hogy az utóbbiba is megnő a ponthatár. Ezt azért nem merem biztosan kijelenteni (ahogy a többit se:D), mert még sosem volt rá példa, hogy NG 420 pontnál húzódott volna előzetesre. Tavaly a BME-re fel tudták tölteni az államisokat, tehát elég volt 440 a bejutáshoz, ezért reménykedem, hogy hátha idén se ugrik túl nagyot.
A BGE-re meg remélem, tényleg elég lesz, azért ott is van pár szak (psz) ami emelkedni szokott, de NG-n még nem volt ilyen, ha jól emlékszem.
,,Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban, legalább 60 százalékban legyenek jelen az egyetemen (a jelenlegi helyzet egyébként épp ennek a fordítottja: ma 60 százalék az állami ösztöndíjas, 40 százalék az önköltséges hallgatók aránya)."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!