Milyen tárgyai vannak egy vegyèsz technikusnak? Van olyan nehèz ez a kèpzès, mint egy emelt kèmia èrettsègi? Van esetleg köztetek olyan, akinek van jegyzete, anyaga, vagy linkje az anyagokról?
Technikus --> technikusi képzés
Vegyész, vegyészmérnöki --> egyetemi képzés
Nos, az emelt kémiából egy idő után semmi köze.
Tantárgyak már ami nekem volt okj-ban
Munkavédelem
Vegyipari ismeretek
Szakmai kémia
Ált. Labor
Szervetlen Laboratóriumi gyakorlat
Analítika
Fizikai kémia
Műszaki ismeretek
Foglalkoztatás I. --> azt hiszem ez volt a szakmai nyelv
Foglalkoztatás II. --> munkajog
Vegyipari biztonság
Műszeres analítika
Műszeres analítika gyakorlat /Labor/
Laboratóriumok minőség biztosítása
Laboratóriumi elmélet
Félüzemi feladatok
Alkalmazott kémia
Anyagiaktól irány gyakorlatok
Preparatív gyakorlat
Nos, szerintem az emelt kémiához semmi köze nincs. Ezt arra alapozóm, hogy emelteztem kémiából, megvan a vegyész technikus okj-m. De az érettségin a "szakami" tudásomnak szinte elenyésző részét tudtam használni. Ez azért van, mert a laborban minden praktikusságról, a valódi gyakorlati dolgokról szól, az emelt kémia feladatom ehhez képest nagyon idealizáltak. Oké kell egy alaptudás ami nélkül semmi ilyesmi képzés nem megy, de pl volt h elméleti órán ültünk és valami full random dolog előjött ami nincs bent az emelt kémiából mert hivatásan túlmutat az emelt kémia szintjén de az aktuális tananyaghoz kellett. Nem árt ha van műszaki érzék is, mert tánézve egy rajtra elképzelni h mi hol megy.... Honnan megy be a folyadék honnan jön ki... Stb. Az elméleti tárgyak főleg a műszaki néha agyhalál. Nekünk technikusi vizsgára is bazi hosszú képleteket kerttel megtanulni pl kiszámolni h egy ülepítőben egy x tömegű részecske milyen gyorsan süllyed. Jól kell ismerni a mértékegység dimenziókat pl. Pa= N/m2 és az ilyeneket kapásból mert lehet h egy feladatba csak akkor tudsz elindulni ha ezeket át tudod váltani ha nem akkor ugrott egy 15-20 pontos feladat. Pl az érettségire ilyen se jellemző. Ott azért adnak kiskaput h menekülni tudj... Laborban az analítikánál 2% valahol 1% hibahatár van. 8% alatt karó. Minőségi analítikánál ha egy lötyibe kell iont meghatároznod és mondjuk elrontod egyes. Oda raknak eléd egy full színtelen oldatot, megmondják mi lehet benne vagy nem :D és tervezd meg h hogy derítenéd ki pl. Gondolom dondolom ismerős h Cl- + AgNO3 --> fehér csapadék... Nah ilyenből egy csomó van, különböző színreakciók... Egy csomó egyenlet szerintem van vagy úgy 100 legalább, és fejbe tudd össze rakni mindet. Egyetemen a jegyzőkönyvekre háklisak nagyon, mondjuk okj- is :D nem mindegy hogy húzod alá a margókat hogy rajzolód, hogyan veheted le a számolási... Nah jah nem egyszerű de nem is kivitelezhetetlen
Kertészkedés :D ez így nem helytálló...
Mm a nem kell tanulni rész, igaz én nem szakirányban mentem, de akik ötössel vizsgáztak, szakvizsga meg azok is elvéreztek. Volt 2 osztálytársam akik briliáns elmék az egyik matekból a másik laborból. Mind a kettő kibukott :D tanulni kell... Ez a csapda, hogy majd könnyebb lesz, még a gimiseknek is jobban ment a tananyag xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!