Miért van ennyi hasznavehetetlen diplomát adó felsőoktatási intézmény?
És ezek nem ilyen-olyan magán, meg alapítványi kamuiskolák, hanem "rendes" állami kezelésbe tartozó intézmények.
Csak éppen a diplomájukkal annyit nem lehet keresni, mint egy jó szakmunkásbizonyítvánnyal.
A diplomák kisebbik része tényleg haszontalan a munkaerő piacon(pl szabad bölcsész). Ezekre azért mennek az emberek, mert érdeklik őket. A gond ott kezdődik, hogy sok ember úgy jelentkezik, hogy "majd lesz valami", aztán sírnak, hogy nem találnak állást. Nincs baj, ha az illető azért végzi el mert érdekli és ilyenekről szeretne tanulni, de azzal tisztában kellene lennie, hogy ezt többnyire csak hobbi szinten eredemes, ha nem tartozol a nagyon eltökélt 5%-ba.
A diplomák másik részénél pedig nem a hasznossag mértékével van a gond, hanem azzal, hogy az egyetemek színvonala annyira lecsokkent, hogy bárki kaphat ilyen diplomát. Pl nem bufeszak a gazdálkodas és menedzsment és tarsai, hanem az a gond, hogy kB minden egyetem képzi, a diplomát úgy szórják mint a cukrot, amiből pedig sok van az elértéktelenedik, nagyon sokuk középfokú végzettséget igénylő állásokat végez, ez pedig lehuzza a szak megítélését, higul a képzés stb.
Probléma meg a szülők hozzaallasa a tanuláshoz. Legyen diplomad, fiam, mert akkor lesz jó allasod. Ez a fajta hozzaallas is növeli a diploma ertektelenedeset. Legyen, mert az jól mutat. A nagymamanak mind1 hogy az unokája gépészmernok vagy szocialpedagogus, a lényeg, hogy egyetemista és diplomája lesz.
Probléma meg a sok társadalmi beidegzodes. Az informatikus az olyan fius dolog, meg a gépészmernok is, a villamosmérnökirol ne is beszéljük, szóval inkább elmegyek turizmusra és menedzsernek, mert hát a többi lány ismerősöm is oda megy. Meglehet figyelni, hogy az igazán keresett szakokon, amiket az előbb említettem 90% a férfiak aránya. A sztereotipiakkal sem ártana kezdeni valamit.
9:
Én ezt értem, de aközött, hogy egy szakmából hiány van, meg, hogy konkrétan nem tud elhelyezkedni az adott diplomával, a kettő között azért van átmenet (illetve kellene hogy legyen).
"Egy adott diplomával nem csak egy adott munkát lehet végezni, hanem nagyon nagyon sok másikat is."
Mire gondolsz? A közigazgatásszervező diplomájával menjen el agysebésznek?
Egyrészt a hasznavehetetlen diploma nem egyenlő az alacsony fizetéssel.
Előre elnézést kérek az itt jelenlévő bölcsészektől, de pl. ismerősöm néderlandisztikát tanul egyetemen, és az a terve, hogy majd multiknál fog vele dolgozni, ráadásul nem kevés pénzért, mert a holland nyelvtudást ma relatíve ritkának számít, s jól megfizetik. A személyes problémám nekem ezzel csak az, hogy akkor ennyi erővel járhatott volna egy olyan szakra, aminek alapból nagyobb köze van a multikhoz, pluszban meg megtanulhatott volna hollandul nyelviskolában. Így meg mit tanult? Országismteretet, történelmet meg még nem tudom mit. Nem nézem le a nyelvszakokat, de szerintem 2 féle embernek érdemes nyelvszakra menni: aki tanítani, oktatni szeretne (akár egyetemen, akár közintézményekben), illetve aki tolmács akar lenni.
Ahhoz, hogy egy cégnél dolgozzon, na az ilyen tökéletesen felesleges.
15: Mondjuk a néderlandisztika diplomájával a multinál ő nem lesz más, mint egy jól fizetett excel tábla töltögető.
Mert ahhoz, hogy valami komolyabb pozícióba kerüljön, min. kellene mellé egy gazdasági diploma is.
Tehát ahogy írod is, jobban járt volna, ha csinál egy közgáz diplomát és mellé meg egy intenzív tanfolyamon megtanulja a nyelvet és felsőfokúzik belőle.
14: Nem, de ez hogy jön ide?
Mint írtam, az ismerősöm a felsőfokú angoljának köszönhetően került be egy Duna parti multihoz, ahol konkrétan érettségit sem nagyon igénylő (viszont nyelvtudást igen) feladatokat végez.
"Egy adott diplomával nem csak egy adott munkát lehet végezni, hanem nagyon nagyon sok másikat is."
Mire gondolsz? A közigazgatásszervező diplomájával menjen el agysebésznek?”
Erre reagáltam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!