Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mennyire éri meg elvégezni a...

Mennyire éri meg elvégezni a régészet szakot? Lehet vele munkát kapni?

Figyelt kérdés

Nem első diploma lenne, 30-as éveimben... igazából ilyen régi álom megvalósítása. De van már egy felépített karrierem, viszont néha úgy érzem, nem azt csinálom, ami maradéktalanul boldoggá tenne.

Viszont nem tudom, nem futottam-e ki az időből, végül is a régészet jó része fizikai munka (főleg az elején gondolom, amikor még tanuló az ember), és az jobban megy a friss tizen-huszonéves srácoknak, mint egy 30-as nőnek.

Meg egyáltalán nem is tudom, a szakmában hogy fogadnék azt, hogy valaki így későn kezdi el egyáltalán az egyetemet is.

2019. máj. 16. 14:07
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon fáradt lehetek, mert azt olvastam a kérdésben, hogy részegen elvégezni egy szakot...

Szerintem ha régóta érdekel, és már van is karriered, másik végzettséged, vágj neki :) Ha még kapcsolódik is azzal amit most csinálsz, az a legjobb :) Én jogra járok, és van nappalin 40 éves évfolyamtársam, biztos vagyok benne hogy ő sem azért szenved mert kell neki :) Van olyan oktatóm is, akinek van orvosi diplomája is, amit csak azért csinált meg, mert érdekelte, de amúgy jogászként dolgozik. Sőt, a középiskolai matektanárom harmadállásban tanított, csak két osztályt, mert neki az egy hobbi volt. Szerintem tiszteletreméltó, ha valaki mer élni az álmainak és nem érdekli azokat mikor éri el! Csak hajrá :)

2019. máj. 16. 14:18
 2/5 anonim ***** válasza:
64%
Érdemes elvégezni, ha szereted. Az egész érdekes. Viszont pénzt keresni nem fogsz vele sajnos.
2019. máj. 16. 14:23
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha tényleg ezen a területen akarsz dolgozni, akkor ahhoz nem elég az alapdiploma... mindenkinek aki komolyan gondolja mesterje meg Phd-je van, még külföldön is nagyon nehéz elhelyezkedni ehhez, hát még Magyarországon...

Egyébként ha halálosan komolyan gondolod akkor hajrá, a korod miatt nem aggódnék, nem vagy te öregasszony, hogy ne tudj fizikai munkát végezni. Nem hiszem, hogy ebben a szakmában számít a kor, még plusz is lehet, hogy van élet/munka tapasztalatod, ez miatt ne aggódj, de lehet, hogy belekezdesz ebbe és ott találod magad a végén nulla munkalehetőséggel... tényleg nézz utána a neten, hogy miket írnak azok akik ezt a pályát választották, stb.

2019. máj. 16. 14:27
 4/5 anonim ***** válasza:
2019. máj. 16. 15:19
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Elvétve szoktak lenni idősebbek, annyira azért nem mennél különleges számban. Ha normális, értelmes személy vagy, aki jó a régészetben, akkor senki se fog kinézni. Furcsamód viszont eddig az összes 30 feletti ember, akit megismertem hallgatóként ketyós volt kicsit. :D Régésztechnikusként könnyen el lehet helyezkedni, mert nagyon sok az ásatás az országban. Kb nettó 180 a fizetés, alapvetően objektumok rajzolásából és leletek csomagolásából és dokumentumírásból áll a munka nagy része. A fizikai munkát sokszor munkások csinálják, mert nincs elég szakember rá. Régészként viszont már sokkal nehezebb elhelyezkedni, kicsit kihalásos alapon megy a dolog. A bér ugye közalkalmazotti bértábla szerint megy és ahhoz járhat még a terepi pótlék, ha kint vagy. A mesterdiploma kell, ha valaha ásatást akarsz vezetni, phd csak akkor, ha tudományos munkát is szeretnél végezni. Simán leélheted az életed terepi régészként is. Persze mindenképp pozitív, ha kutatsz is.

A fizikai részétől amúgy nem kell félned. Dolgoztam már 60 feletti professzor asszonny mellett, aki kenterbe vágta az összes fiatalat az ásatáson és alig bírtam lépést tartani vele én magam is. Sokkalta inkább technika függvénye a bontás, mint fizikai fittségé. Az se tartson vissza hogy nő vagy, az új generációban egyértelműen többségben vagytok.

Ha bizonytalan vagy, akkor azt ajánlom, hogy önkéntesként menj el egy ásatásra nyáron 1 hétre mondjuk és akkor meglátod, hogy tetszik-e. Mindenhol szívesen fogadják az önkéntes rabszolgákat, főleg a tanásatásokon.

Ha van kérdésed, akkor szívesen válaszolok privátban is.

2019. máj. 23. 02:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!