Főiskolán, egyetemen fel kell venni vagy kell vizsgázni olyan tárgyból amibol van szakképesitésem?
Most fogom meg szerezni a pénzügy számvitelis szakmámat emelt szinten szakközépiskolában.Ebben rengeteg tárgy van amit láttam sok egyetemi szakon is.
pl . épitőmérnökin :mikro makroökonomia,üzlet jog,menedzsment.....
nekünk ilyesmi tárgyaink vannak.
vagyis ha nekem van felső fokú szakképesítésem gazdasági ismeretekból akkor vizságzni kell e,vagy fel se kell venni az órákat mivel én ezeket már tanultam és papírom is van rólla.
Attól meg kell csinálni, mert az egyetemen nem fogadnak el alacsonyabb szintű képzést kiváltásként.
Ha másik egyetemen tanultad volna és bekéred a tantervet, bevszed a TO-ra és egyezik nagyrészt azzal, amit itt is tanultok, akkor talán felmentenek, de ez is ritka.
OKJ-t ilyen szempontból hivatalosan nem ismerik el, csak a FOSZK-ot lehet így beszámíttatni.
Ettől függetlenül van esély rá, hogy az egyes tantárgyak tanárjával leboltold, hogy esetleg elfogadja a szakképesítést, de ez ne hivatalos dolog, nekem egyszer sikerült ilyent megbeszélnem a tanárral, illetve egyszer azt, hogy ne kelljen bejárnom a katalógus miatt. A többi alkalommal(részben jogosan) azt mondták, hogy katalógus nincs, ha úgyis tudom, akkor a zh-val, és a vizsgával sem lesz gondom.
És még valami, ne tévesszen meg az hogy ugyan az a tantárgy neve, attól még a tananyag nem feltétlen ugyan az. Az egyetemi tananyag többnyire egy nagyságrenddel kevesebb számolást/gyakorlati feladatot jelent, viszont ezzel párhuzamosan egy vagy két nagyságrenddel több elméletet is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!