Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ti mit csinálnátok a helyemben...

Ti mit csinálnátok a helyemben (tanulás)?

Figyelt kérdés

Az érettségi évében nem tudtam biztosan, hogy mit szeretnék tanulni. Volt egy-két ötletem, de annyira más területek érdekeltek, annyira kesze-kusza volt minden és én sem tudtam, hogy mi illene hozzám, miben vagyok jó stb., hogy teljesen bizonytalan voltam a továbbtanulást illetően. Végül a szüleim segítségével kiválasztottam egy szakot, felvettek, azonban akkor még bizonytalanabb lettem és teljesen megijedtem az egésztől. Úgy éreztem, hogy az nekem nem menne, nem tudnám elvégezni, nem nekem való stb. és eleve csak egy hirtelen jött ötlet volt, jobban át kellett volna gondolni és így tovább. Úgyhogy beszélgettünk róla és végül az lett a végső megoldás, hogy kihagytam egy évet. Utána kiválasztottam egy másik szakot és úgy éreztem, hogy megtaláltam azt, ami igazán érdekel és nekem való. Felvettek és el is kezdtem, most pedig ezen a szakon tanulok. Nagyon lelkes voltam, erre készültem, kb. csak ez járt a fejemben, viszont egyre rosszabbul érzem magamat. Azt érzem, hogy nem ide való vagyok, mert hiába készülök és tanulok, sosem leszek igazán jó, mert nem passzol hozzá a személyiségem. A gondolkodásom, a stílusom, a személyiségem is egyszerűen teljesen más, mint amit itt ez a szak megkövetel. Erre mostanában már egyre több oktató is rávilágít és én is érzem. Ez pedig rányomja a bélyeget a hangulatomra, sokszor tök levert vagyok, fogy a motivációm és rosszul, hülyének érzem magam egyes órákon. Arról nem is beszélve, hogy később majd mi lesz... Jó jegyeket kaptam, kapok tanulmányi ösztöndíjat is és most is teljesítem a feladatokat, szóval a teljesítményemen (még...) nem látszik meg, de kérdés, hogy így érdemes-e folytatni...

Az biztos, hogy nem szeretnék ismét "tanulás nélkül maradni", mert azt az érettségi utáni egy évet is borzalmasnak éreztem. Hiába csináltam hasznos dolgokat (pl. nyelvvizsga, érettségi, munka) kb. úgy éreztem mintha elvágtam volna az életemet és minden nap kínkeserves volt felkelni. Egy idő után már pszichológushoz is jártam, szorongtam, nem jártam emberek közé stb., borzalmas volt. Viszont sajnos már lekéstem a jelentkezési határidőt szóval az a lehetőség ugrott, hogy szeptemberben elkezdek egy másik szakot. Viszont az is bennem van, hogy erre már felvettek, ezt már elkezdtem, akkor már be is lehetne fejezni és lehetne egy diplomámm itt vannak a barátaim is, szép a környék stb. Szerintetek érdemes-e ezt a szakot befejeznem vagy inkább válasszak egy másikat (akár fizetősön)? Vagy mondjuk jelentkezzek át egy másik egyetemre ugyanerre a szakra, hátha az jobban passzolna hozzám? Vagy nem tudom.... Ti mit tennétek?

2019. márc. 11. 15:57
 1/2 anonim ***** válasza:

Mennyi van még hátra neked ebből a szakból diplomáig? Alapképzés v osztatlan?

Én nem vagyok híve, a szakok közötti ugrálásnak és a végtelenül elnyújtott diáklétnek. Egyszer már váltottál, rendben van, de szerintem nem kellene teljese elölről kezdeni vmi újat.

Ez elvileg tetszett neked, az h elbizonytalanodtál, azért is lehet mert az oktatókkal v a többi diákkal nem találod a hangot. Attól meg lehet ez a szak neked való.

Talán próbálj meg egyetemet váltani, de maradj ezen a szakon h ne veszíts újabb évet.

Legfeljebb majd mesterképzés választásnál kicsit korrigálász az irányon.

2019. márc. 11. 16:50
 2/2 A kérdező kommentje:
6 féléves alapképzés, ez a második félévem. Mindenképpen tanulnék még utána (vagy egy más szakon vagy egy erre épülő mesteren, mert csak úgy van értelme).
2019. márc. 11. 17:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!