Ha régen érettségizett valaki, hogy érettségizhet újra?
Annak szerintem nincsen jelentősége, hogy mikor és milyen rendszerben szereztél érettségit, az a lényeg, hogy már van. Nem kell minden tárgyól újra megcsinálni, hanem csak kiválasztod az(oka)t a tárgya(ka)t , amire neked szükséged van. Az érettségi vizsgára külön kell jelentkezni, ennek is van egy határideje, amit megtalálsz az oktatas.hu-n, viszont szerintem még mindig február 15. a májusi vizsgaidőszak esetében. Ha már nincsen tanulói jogviszonyod, akkor két lehetséges van:
1. bemész egy általad választott érettségi vizsgát szervező intézménybe pl. a volt középiskoládba vagy a hozzád legközelebb eső gimnáziumba (bármilyen intézményt választhatsz, csak nem kötelesek fogadni, de azért általában ebből nem szokott gond lenni) és elmondod, hogy mit szeretnél (milyen tárgyból, milyen szinten), kitöltöd a jelentkezési lapot, szerintem iratokkal és az érettségi bizonyítvánnyal készülni kell (ha jól emlékszem ezeket kérték...), a díját pedig közép szint esetében az iskolában fizeted be, emelt szint esetében pedig el kell utalnod a megadott számlaszámra. A befizetést igazoló papírt csatolni kellett a jelentkezéshez, viszont csak ezen alkalom után tudtam befizetni a költségét, szóval ez egy több alkalmas dolog volt.
2. bemész a megyei kormányhivatalba egy kitöltött jelentkezési lappal és a szükséges papírokkal, elmondod mit szeretnél stb. és a díját pedig szintén el kell utalni, de szerintem lehet kérni csekket is
A vizságról (pl. helyszín, időpont) és a papírok átvételéről majd értesíteni fognak mindkét esetben.
Nagy vonalakban erről van szó, ha jól emlékszem. Viszont minden szükséges információt megtalálsz az oktatas.hu-n és mindenképpen olvad el, nézd meg, mert az a biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!