Ha adattudós szeretnék lenni, melyik alapképzést éri meg jobban elvégezni: proginfót vagy matekot?
Nézegettem különböző külföldi egyetemek követelményeit a data science mesterre, és azokon az szerepel, hogy rengeteg féle alapdiplomával mennek arra a képzésre a diákok (matek, fizika, computer science, stb.). Néhány helyen fel is hívták a figyelmet, hogy mivel erősen matekos a képzés, ezért még ha computer science bscvel mész oda, akkor kérnek matek minort.
Namármost én kifejezetten szeretem a matekot, szóval a matek szaknak ugyanannyira örülnék, mint a proginfónak (talán jobban is). Ugyanakkor amennyiben a matekot választanám, nem lennék hátrányban programozás terén? Pláne mivel itthon végezném az alapképzést, arra is kíváncsi lennék, mennyire színvonalas az ELTE matek szakán a programozás oktatása.
Szia!
A BME minden mérnök szakján elég erős a matek (más mérnökszakokhoz képest, vagy akár a külföldi mérnökképzéshez képest). Az eltén passz, viszont ott a matematikus képzés nagyon erős (vagy legalábbis az volt, amíg a jó hallgatók nem mentek inkább a külföldi egyetemekre). A BME matekszakot nagyon nem ajánlom.
Programozni bárki meg tud tanulni, szerintem a matek húzósabb. Ha a data science a vágyott irány, akkor simán lehet, hogy szükséged lesz erős algorituselméleti alapokra, mert itt gyakran elég nagy adatokkal kell dolgozni, és nem mindegy, hogy két óráig vagy két hétig fut valami. De ha a matek megy, akkor az algelt már kb könyvből megtanulod. Fordítva nem. Ami nekem a fizikus meg matematikus kollégákkal problémám szokott lenni, hogy nem tudnak olvashatóan programozni. Lehet, hogy épp működik, amit csinálnak, de ha egyszer bele kell nyúlni, akkor ne nekem kelljen :-/ De ezt is meg lehet tanulni könyvből is, úgy hívják a gyógyszert, hogy tervezési minták.
A külföldi data science képzésekről semmit nem tudok. Viszont jöhetsz hozzánk a Sztakiba az egyetem mellett gyakornokoskodni :-)
Röviden: szerintem fuss neki az elte matematikusnak (képességeidtől függően az alkalmazott vagy elméleti variánsnak), és közben keress webes tutorialokat a programozáshoz, tervezési mintákhoz, jó kódolási szokásokhoz ( [link] vegyél részt online programozási versenyeken stb. Lehet, hogy így sosem fogsz megtanulni használható user interfészt programozni, de arra úgyse lesz szükséged.
Szia,
Elsőéves proginfos hallgató vagyok, és engem is érdekel az adattudomány. Az előttem szólókkal egyet értek abban, hogy ha nagyon jó akarsz lenni matekban és programozásban (+további info/számtud. dolgokban) is, akkor szerencsésebb egyetemen a matekot, mert önállóan programozni tanulni nyilván könnyebb mint analízist meg valszámot. Azonban a data science igazából csomó dologból áll, és több kompetenciára is szükség van szerintem mint erre a kettőre, úgyhogy nem érdemes nagyon leragadni. Ezen a területen amúgy is eléggé színes a diplomák felhozatala, nekem akik ismerőseim (és általuk tájékozódtam), senki se különösebben kvantitatív háttérrel rendelkezik.
(A képhez csak annyit, hogy ezek msc dilpomák)
A másik, hogy nem tudom te milyen képzéseket néztél, amiket én láttam azok meglepően kevés matekot tartalmaznak. Szerintem (és ebben lehet nagyon tévedek) egy matematikus csak a matematikát tekintve nagyon erősen túlkvalifikált ember az adattudományhoz (és tényleg javítsok ki ha rosszul látom). De ezt ne értsd félre, nem azt akarom mondani, hogy hagyd is a matekot, sőt, épp ellenkezőleg. Ha tényleg nagyon szereted és jó vagy belőle, de tényleg jó, mert az ELTE matek nagyon(!!) nehéz, (a BME-t nem ismerem) akkor hajrá neki, amúgy is millió más lehetőséged lesz a data science mellett/helyett. Egy matematikus jó stattal és informatikai tudással tényleg rengeteg helyre mehet egyetem után (értsd: msc után) akár tudományos akár ipari területen szerintem.
Még annyit azért leírok, hogy én az ELTE-re járok, és itt az infon az új tantervben a matekot most eléggé megcsapták három szakirányból kettőben, szóval most már "könnyebb" és meg lehet úszni ha nagyon akarja az ember. A harmadik szakirányon megmaradt kb minden, ott továbbra is erősebb, bár szerintem nem nagyon ér a matek szak közelébe, de stabil alapokat egész biztosan ad. Ahogy néztem külföldi comp-sci bsc-ket, az elte proginfo matekban jóval többet hoz mint azok. A BME-s mérnöki képzéseket is veri ebben a tekintetben szerintem. (érdemes konkrét tanterveket nézni, fent vannak a neten.) Prog elméletről annyit, hogy még nem sok ilyen tárgyam volt, de felsőbb évesektől tudom (meg azért most is érződik már) hogy a programozás és az algoritmusok elméleti oldalát komolyan veszik, és ha érdekelnek az ilyen számítástudományi dolgok akkor abból van itt bőven.
Egyébként ha matekra mennél, szerintem se lennél a programozásban olyan hátrányban ami ne lenne behozható de biztosan több energiát/időt kell ráfordítani mint a többieknek. A döntés nyilván a tied, de lehet én is a matekot mondanám ha jó vagy, és azt tényleg szereted. Remélem azért tudtam hasznos infokat mondani.
Szia, en data sciencet tanulok, elte proginf bsc es elte matek bsc utan, szoval van 1-2 tapasztalatom:)
a datasci leginkabb statisztika (!), gepi tanulas, adatbanyaszat es adatbazis kezeles teruteleit erinti. Proginfen csak statisztikat es gepitanulast tanitanak, de azokat nem elegge melyen, azert is valasztanam a matekot neked. Alkmat vagy elemzo, utobbin tanitanak adatbanyaszati modszereket + tobb statisztika van (pl. Idosorok tobbdimenzios stat) van egy ket gazdasagi/penzugyi kotval, ami eleg hasznos, hiszen a datasci allasok fele altalaban kvantitiv szektorban van meghirdetve. De egyebkent az alkmat se rossz :) programozni ugyan nem fogsz itt megtanulni, de python/R nyelveket eleg konnyu elsajatitani :)
proginf olyan szempontbol jo valasztas, hogy ha utolag meggondolnad magad, es nem a datasci iranyaba mennel, akkor eleg sok lehetoseged van mar csak az alapszakkal. A matek alapszak nem sokat er msc nelkul.
Tomoren roviden statisztikara es az adatbanyaszati modszerekre nagyon menjel, es akkor eleg konnyen teljesitheto a datasci. Bocsi az ekezetekert!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!