Gazdaságinformatika BSc + MBA MSc, vagy gazdaság és pénzügy matematikai elemzés osztatlan mesterképzés?
Érdekel az informatika is nagyon, de jelenleg a közgáz jobban.
Viszont a gazdinfós vonal azért szimpatikus, mert mesterszakra mehetek gazdasági és informatikai irányba is... Szóval gazdinfóról nem kell a nulláról kezdenem, bármelyik irányba is megyek, míg ha elvégzem az osztatlan gazdaság és pénzügy matematikai elemzést, aztán kiderül, hogy mégis az informatika érdekel jobban, akkor kezdhetek mindent elölről.
És a szerzett tudást sem tudom annyira hasznosítani informatikai területen. Ebből a szempontból jobb az első verzió.
Viszont a gazdinfót meg sokan szidják...
Nem teljesen vágom, hogy miért. Ti tudtok erről valamit?
Valamint ugye master of business administration-re lehet menni teljes kredit beszamítással a gazdaságinformatikáról, de vajon mennyire nehezebb így elvégezni mintha mondjuk alkalmazott közgazdaságtanról ment volna az ember?
Ti melyik verziót látjátok ésszerűbbnek?
Tehát először is tisztázzuk, mi az az MBA. Az MBA az egy amerikai rendszerű POSZTGRADUÁLIS képzés, amely eredetileg a PhD-val ha nem is egy szinten, de annak egy gyakorlati alternatívájának volt szánva. Amcsiban vannak is conjoint programok (PhD+MBA).
A normális MBA iskolákban (Harvard, Yale, MIT stb.) ez ma is így van. MBA-re több év (3-5 év) gyakorlattal, már nem pályakezdő menedzserként szokás menni.
Ehhez képest itthon, a bolognai rendszer nevében "mesterképzést" csináltak belőle (lehet, hogy azért, mert a nevében szerepel a "master of..."?).
A mesterképzésként végzett "MBA" NEM MBA és nem felel meg az eredeti MBA céljának és értelmének. És nem is számít olyannak, mintha már mesterdiplomával + több év gyakorlattal mentél volna MBA-zni.
A másik, hogy az MBA-nél (akárcsak a PhD-nél) nagyon sokat számít, hogy hol végzed. Magyarországon egyetlen értelmezhető MBA kurzus volt korábban, a CEU-é (amelyet sajnos beszüntettek és nem tudom, indul-e újra). A Corvinusé még csak-csak. De a többi egyetemek által indított "MBA" az egy vicc. Sorry, ez van.
Ettől függetlenül életképes alternatíva amit írsz, hogy gazdaságinformatika + gazdasági mester, és sokan csinálják így, sőt, szerintem jó ötlet is. Abban, hogy MBA (nek nevezett valami)re kellene menni mesterszakként, abban nem vagyok biztos, de mondjuk rosszabbnak nem rosszabb mint a többi mesterképzés (de nem is "igazi" MBA).
A pénzügy matematikai elemzés is nagyon jól hangzik (jó kemény lehet, haha). Szóval dönts úgy, hogy mi érdekel jobban.
Nem tudom, ki szídja a gazdaságinformatikát, de most végigpörgettem a curriculumot és teljesen jó alapokat ad legalábbis az átlagos programozói munkák jelentős többségéhez. Programozni úgyis otthon tanulsz meg, sok ezer óra gyakorlás meg egyéni tanulás útján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!