Ha minden álmod az orvosi egyetem lenne, de már harmadik alkalommal csúsznál le, viszont lenne "fölös" 12 milliód, akkor beadnád a jelentkezésed pótfelvételikor költségtérítéses képzésre?
Előző! Az orvosok több, mint a fele nem elsőre nyer felvételt (legalábbis nálunk)!
Nagyon sokan kezdik 20-21 évesen, de nem ritka a 24-26 éves sem, persze ez inkább férfiakra jellemző.
Leírok egy kis statisztikát:
Nálunk a 26 fős csoportból kb. 4 ember volt, akit nem elsőre vettek fel, és a többi csoportban is hasonló volt az arány (azaz 15% körüli). Az idő haladtával persze "jöttek-mentek" (be- ill. lebuktak), így még kb. 6-7 ember cserélődött ki (de őket elsőre felvették).
Ismertem 4 embert, akik 21 évesek vagy idősebbek voltak (azaz 3 év telt el azóta, amióta érettségiztek; természetesen, ez nem azt jelenti, hogy mindenki 3-adjára jutott be, volt olyan is, aki 2 évet más egyetemen töltött), amikor elsőévesek lettek. Közülük MINDENKI megbukott. Jelenleg már csak ketten vannak közülük az egyetemen. De az egyik srác 26 évesen volt 1. éves, majd megbukott, de most másodjára már 4-es körüli átlaggal fogja befejezni az első évet.
Szóval, semmi sem lehetetlen...
De azért az hozzátartozik az igazsághoz, hogy egy szigorlatra 3-5x annyit kell tanulni, mint a 6db középiskolai érettségire (köztük emelt biológiával és emelt kémiával) ÖSSZESEN. És lesz olyan vizsgaidőszak, hogy lesz 2-3 ilyen szigorlatod, és minderre kicsivel több mint mint 1 hónapod...
Megpróbálva számszerűsíteni a fentebb leírtakat, kb. 10-15x nehezebb bennmaradni, mint bekerülni. Ezért vannak olyanok, akik azt mondják, hogy felesleges 4-edjére is próbálkoznod.
De én azt mondom, hogy te tudod mire vagy képes, és vannak olyanok, akiknek sikerült végezniük úgy, hogy 3-adjára jutottak be (bár, nagyon kevesen).
Debrecenbe járok, nem tudom, nem hinném, hogy csöves hely, de te biztosan jobban tudod. És nálunk igaz átlagban az 50-50%. Na mindegy, téma lezárva, nem vitatkozok.
A kérdezőnek sok sikert!
Köszönöm a válaszokat, nem sértődöm meg..
De nehezen tudom elhinni, hogy ti nem próbálnátok meg. Mindenesetre én azt hiszem, megpróbálom, aztán ha nem bírom, hát nem bírom. Lehet, hogy elúszik a pénz, de nem lesz egész életemben bennem az, hogy mi lett volna, ha... És nem azért, mert egész éltemben luxuskörülmények között éltem és minden a seggem alá volt rakva, mert nem járok márkás cuccokban, nincs saját kocsim, sőt, még jogsim sem.
És azért tettem idézőjelbe azt, hogy felesleges pénz, mert hát nem az, de a szüleim azt mondták, hogy megoldják, próbáljam meg.
Én megpróbálnám. Pont úgy gondolkodom, mint amit az utolsó hozzászólásodban írtál:) Egész életemben bánkódhatnék, hogy miért nem próbáltam meg...az meg a legrosszabb érzés lehet:)
Elmennék fizetősre, és ha nem sikerülne az első év, akkor hagynám a fenébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!