Szerintetek az mennyire jó az, hogy Mérnök Informatikus MSc diplomával nem kerülnék be Matematiks BSc szakra, mert nincs emelt szintű érettségim?
Pontosabban van, csak külföldi rendszerben, ráadásul 12 éves, ezért nem fogadják el ha Magyarországon jelentkezem, így BME informatikus diplomával újra kellene, hogy érettségizzek, hogy be tudjak kerülni Matematika szakra (ELTE-re, vagy BME-re)...
Én ezt vércikinek tartom, hogy itt Magyarországon ennyire "rugalmas" a szabályozás...
Természetesen költségtérítéses szakra jelentkeznék, így államilag finanszírozott helyet sem vennék el senkitől.
a BME-re felvesznek diploma pontszámítás alapján és akkor nem kell az emelt matek, az Elte viszont nem veszi figyelembe a diplomát
Igazatok van, BME-re valóban felvennének, de ELTE-re nem (azt néztem először, mert az érdekel jobban).
#2-es
"Én már az egyetem kezdetére is elfelejtettem, miből érettségiztem matekból."
Rendben. De nekem mérnök informatikusként a képzésem legalább 50% majdnemhogy alkalmazott matematika volt, amely jóval meghaladja az érettségi követelményeket...
Egyrészt valóban nagyon rugalmatlan a felvételi rendszer, másrészt viszont pont ezáltal nagyon kiszámítható, objektív, és talán igazságos is.
Megértem, hogy neked ez most nem ideális, de ez a rendszer 50.000 jelentkezőre van kitalálva, ahol az extrém esetek okozhatnak problémát.
Ráadásul egy ilyen diplomával nem hiszem, hogy készülés nélkül ne tudnál hibátlan emelt matek érettségit írni, így nem több ez, mint kellemetlenség. (Ha meg problémát jelent készülés nélkül az emelt érettségi, akkor miért is mentesülnél alóla, mint felvételi követelmény?)
#6-os
1. az egyetemi és a középiskolás matek nem ugyanaz, ahogy a követelmények sem
2. az emelt szintű érettségit egyszer már megcsináltam - amit el is fogadtak mikor először jelentkeztem, most viszont már nem teszik
Kérdések:
- Most miben rosszabb az én emelt szintű érettségim, amelyet 12 éve csináltam, mint azé, aki itt csinálta 12 éve, ha annak idején mindkettőt ugyanúgy elfogadták?
Megjegyzések:
- Nem, nem tudnék készülés nélkül hibátlan érettségit írni, ennyi matek ellenére sem, szinte biztos, hogy elszámolnék valamit, ahogy bármely matekos is el szokott (sőt még matek tanár is néha)... Matek a szakon sem a tökéletesen mechanikus számolás a lényeg, így én sem emlékeznék egy-egy képletre, amelyet bár lehet hogy le tudok vezetni, de érettségi vizsga alatt erre nincs időkeret)..
És ennek oka nem tudásban, hanem a folyamatos gyakorlásban és memorizálásában keresendő, melyből 12 éve kiestem...
Persze nem arról van szó, hogy ne tudnám újra tanulni, csak épp arról szól az érettségi papírom, hogy már megtanultam egyszer, ami a legtöbb embernek elegendő (legalábbis akik itteni érettségivel jelentkeznek akár 12 év után).
Nem azt mondom, hogy a te esetedben jogos vagy logikus a szabály, hanem azt, hogy egy országos felvételi rendszerben lesznek kivételek, amiket nem kezel jól. Te ebbe beleesel, szívás.
A szakmai részhez:
A középiskolás matekhoz csak néhány definíció és tétel ismerete kell, és matematiaki érettség. Előbbit nem hiszem, hogy elfelejtetted (és most nem az alpha szöggel elforgatott parabola fókuszának képletére és hasonlókra gondolok), utóbbiban meg csak fejlődhettél egyetemi éveid alatt.
A hibátlan érettségit persze úgy értettem, hogy 2+2 néha 5, és csak 95% lesz, ha nincs szerencséd. Nekem sem lett meg a 100 anno, de ez a lényegen nem változtat. Sőt, ezen a készülés sem változtat.
Elfelejtett képletek alatt tényleg nem tudom, mire gondolsz, gyakorlatilag koordinátageometrián kívül nem kell képleteket használni az érettségin. Illetve ha kell valami, a függvénytárban minden ott van, az idő meg annyira azért nem szorít, hogy erre se legyen elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!