Érdemes orvosnak mennem?
Már 2 éve játszok a gondolattal, hogy jelentkezem egyetemre, de most hogy érettségire tanulok, kicsit elgondolkodtat: sose voltam színötös tanuló, anno az érettségim jó lett, de nem színötös. Nem jártam versenyekre, szóval én az a gyerek voltam középben aki több volt mint a "kettes meglegyen" de sose hajtottam arra hogy "ötösnél rosszabb jegyem ne legyen". A tanulási képességem átlagosnak mondható, még 11-ben emelt szinten tettem le a bioszt.
Most az emelt kémiára gyúrok, hátha meglesz úgy valamennyi pont.
Viszont ahogy most látom magam, csak görnyedek a könyv felett, seggelek, magolok, próbálom megerteni ami le van írva.
(ja: mindezt munka és háztartás vezetése mellett mert amúgy már felnőtt vagyok :D)
Tehát ha én nem az az ember vagyok aki "pikk-pakk mindent első olvasás után megjegyez és iskolában sem voltam észlény, van rá esélyem hogy elvegezzek egy általános orvosit??
Én azt vettem észre, hogy azok mennek dokinak meg mérnöknek, akik már középben is kitűntek, osztályelsők voltak, akiket a tanárok mindig tanulmányi versenyekre vittek.
Nem. Elsőnek azért is nem, mert az orvosi csak nappali képzés van. Munka és háztartás mellett ezt nem tudod elvégezni. Tehát 6 évre elfelejtheted a munkádat és a háztartást is annyit kell tanulni. Ha van aki támogat pénzügyileg ez idő alatt akkor érdemes!
A kémiát meg úgy tanult, hogy keress egy magántanárt. Sokkal eredményesebb lesz, mint egyedül.
Egy leírás alapján nem fogjuk tudni megmondani, hogy alkalmas vagy-e vagy sem. Én nem voltam osztályelső, mindig is kicsit lusta voltam ilyen téren, versenyekre nem igazán jártam, ennek ellenére jó tanuló voltam mert könnyen tanultam, akár órák előtt is.
Ha már az emelt biológiára és kémiára fel tudsz készülni úgy, hogy bekerülj az egyetemre, akkor szerintem túl nagy gond nem lehet a képességeiddel. Alapból a kémia és a biosz emelt is kicsit arra megy, hogy mennyire tudsz gondolkodni, nem csupán a lexikális tudást méri fel, így egy egész jó szűrő.
Az egyetemen pedig kb. négyféle embert láttam:
1. Jó logika és megfelelő szorgalom: ők azok, akik általában summa cum laude végeznek.
2. Jó logika, kevés szorgalom: ők is elvégzik, de azért nem színötössel, esetleg egy-egy tárgybukás is megesik.
3. Rengeteg szorgalom, kevés logika: ők ált. arra a sorsra jutnak, mint a 2. csoport: elvégzik, de vagy nem túl jó jegyekkel, vagy esetleg csúszással.
4. Kevés logika, kevés szorgalom: ők szoktak rengeteg csúszás után feladni. De ilyen viszonylag kevés van egyébként. A legtöbb ember, aki bekerül orvosira, az el is végzi, csak az a kérdés, mennyi idő alatt. Véglegesen kibukni kevesen szoktak.
A fizetés pedig már nem olyan borzalmas. Az alapbér kb. 165 nettó. Erre jön az ügyelet, az változó, hogy hol mennyit fizetnek és mennyit kell ügyelni.
Plusz van hiányszakma és Markusovszky ösztöndíj is.
Persze ha az ember órabérre számol, így is nevetséges, viszont összességében maga a kézhez kapott összeg nem olyan rossz.
Köszönöm a válaszokat, mindenkinek járt a zöld.
Hát, akkor még meglátom ezt, minden esetre a kémiát megcsinálom, ha már ennyi időt és energiát belefektettem. Valamire csak jó lesz az is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!