Szükségem lenne egy útmutatóra/felvilágosításra! Jó elkèpzelés?
Egy felvidéki, jövőre érettségiző gimnazista vagyok és az ún. web designer szakmát szeretném elsajátítani.
Tudtommal nincs konkrétan ilyen főiskola (nem találtam) ezért úgy terveztem, hogy találtam egy fősulit ahol van egy ún. mediális dizájn (pontosan lefordítva) szlovákul: dizajn médií.
Ez egy 3 éves bakalár (ennek nem tudom a pontos magyar megfelelőjét) képzés de fizetős. Évi 2450€. Ezért úgy gondoltam, hogy 1 évig dolgozom és utána jelentkezek. Azonban sokat olvastam erről a szakmáról, hogy otthoni tanulás, kurzusok, programozás stb.
Informatikából, művészettörténelemből és további 3 kötelező tantárgyból (magyar nyelv, szlovák nyelv, választható idegennyelv: angol) készülök érettségizni.
Kérésem pedig az lenne, hogy egy vélemény megnyilvánítás a leírtakról esetleges útmutatók, tanácsok ki már e szakmát végzi vagy arra készül.
Előre is köszönöm a válaszokat! (bocsi a sok zárójelért ^^)
A bakalár az az egyetemi vagy főiskolai alapképzésnek, külföldiül bachelor felel meg. Legalábbis elnevezésben. Tananyagban meg ez képzés meg nem tudom... Hol csinálnád, melyik fősulin? Tudod miről szól? Hogy nem csak weboldal tervezésről, hanem mindenféle egyéb média anyagokról? Legalábbis amint én azt látom, van benne nyomdatechnika, grafika, stb. A weboldalak programozásához szerintem nem sok köze van, inkább a grafikai részéről szól (habár abba bele szokták érteni a HTML+CSS-t és néha egy pici Javascriptet is, ami még nem nagyon programozás, inkább csak a határán van).
Egyébként azért nincs konkrétan ilyen főiskola vagy egyetem, mert az informatikai képzéseken a weboldalak készítésétől egy sokkal-sokkal bővebb tudásanyagot adnak át programozásból, matematikából meg sok minden egyébből és nem túlságosan sokat tanulnak konkrétan a weboldalak készítéséről, és abból is több az ún. backend rész, tehát ahol a szerver oldali programozás részét tanítják a dolognak. (Persze helyfüggő.)
Aztán van a grafikus képzés, amiről túl sokat nem tudok sajnos programozó/informatikus létemre, de az biztos, hogy ott sem csak a weboldalakról van szó, hanem ott meg a művészeti oldalról sokkal bővebb. (Egyébként most így belegondolva, amit írsz, az valószínűleg a grafikusnak felel meg legalább részben, csak akkor meg nem tudom, hogy miért nem annak hívják. Talán mert nem lehetne akkor eladni főiskolai képzésnek olyan könnyen.)
MO. meg létezik úgynevezett OKJ képzés is, ami nem ér fel a "bakalárral", csak 1-2 éves képzések, az 1. ilyen elvégzése tudomásom szerint ingyenes Magyarországon. Ott meg sokkal konkrétabb témaköröket tanítanak meg. Esetleg utánanézhetsz, hogy van-e az elképzelésednek megfelelő, ha nem ragaszkodsz Szlovákiához.
Amúgy az 2450 euró elég soknak hangzik erre a képzésre. Jól gondold át, hogy arra van-e szükséged, jól tetted, hogy kiírtad ezt a kérdést, várd meg a válaszokat, stb. Meg hogy meg tudod-e keresni azt a pénzt addig, megéri-e várni egy évet. Számolj a többi költséggel is! Utazás, stb. Nem tudom milyen szinten tudnak a szüleid támogatni...
Mindenesetre sok sikert kívánok, akárhogy is döntesz! :)
Köszönöm a válaszod! Igen, én is sokallom érte az évi 2450 eurót. Szerintem is e főiskola inkább grafikus képzést nyújt. Írták a marketingot, reklám készítést, és valami internettel kapcsolatos tanulmányozást is. Legalábbis így fogtam fel. De viszont fejlett iskola, sok kapcsolata van különböző intézetekkel, iMac gépeken dolgoznak stb.
Szüleim tudnak támogatni, de kiskoromtól úgy neveltek, hogy amit megakarok kapni vagy elérni ahhoz meg kell dolgoznom. Szóval ha nem is lenne drága, úgyis dolgoznom kéne rá. Úgymondván, számomra az alapokat biztosítják.
Szivesen elmennék az általad említett képzésekre Magyarországra(köszönöm a tanácsot), sőt fogok is iránta érdeklődni, de Szlovákián szeretnék dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!