Onnantól kezdve, hogy valaki elvégezte az osztatlan jogász képzést még mi áll előtte?
Gondolom sima jogászként nem nagyon tud állást kapni...
Merre tanulhat tovább, illetve mi ennek a menete?
Azt jól tudom, hogy az első szakaszban nemhogy nem is kereshet nagyon pénzt, de egyenesen neki kell fizetni?
Miután elvégezted az egyetemet, 3 év gyakorlati idő következik és utána tudsz csak szakvizsgát tenni. A szakvizsga ajánlott mivel ezzel tudsz igazán elhelyezkedni pl. ha klasszikus pályát nézzük ügyvéd csak úgy lehetsz ha szakvizsgáztál, ügyész később bíró (bár ahhoz kell minimum 1 éves titkári időszak is ill. 30. betöltött életév) stb. szintén feltétel közigben is, egy egyetemi diplomával nem mész semmire.
Van lehetőség egyetem után LLM képzést csinálni, ezek szakjogászi képzések pl. adójogász, családjogász stb, ezt külföldön is tudsz csinálni.
Lehetőség van PhD doktori képzésre ha kutatni szeretnél, tanítani, tudományos munkát végezni, a PhD is 3 éves képzés ha jól tudom.
A kezdőfizetés több tényezőtől függ, előzetes jogi munkatapasztalat, angol ill. más szaknyelv magas szintű ismerete, Erasmus tanulmányút, egyetemi versenyek, tudományos munka stb. Közigazgatásban illetve igazságügyi területen magasabb talán a kezdő fizetés illetve biztos állás a 3 éves időszakra. Ügyvédi iroda általában diplomás kezdőfizetés, de ha éppen olyan helyet fogsz ki többet is fizethetnek, az ügyvédi irodákat sajnos nem kell félteni, szeretik kihajtani a jelölteket és viszonylag kevés fizetésért, arról nem is beszélve, ha esetleg mást keresnek helyetted akkor kereshetsz más irodát, hogy ne vesszen el a már eltelt gyakorlati időd, mert ott kamarai képzésen kell részt venni. Ha egy vállalatot nézel oda azért szoktak kérni előzetes jogi munkával töltött éveket. Olyanról nem hallottam még, hogy a jelöltnek kellett volna fizetni, de biztos létezik olyan ügyvédi iroda is. Azt is hozzá kell tenni, hogy ma nem olyan könnyű érvényesülni ezen a pályán mint talán régebben, több jogi kar van és felvett hallgató mint kellene, véleményem szerint elég lenne mondjuk 3 jogi kar illetve a levelezős képzést sem biztos, hogy fenn kellene tartani (lásd bölcsészkar, orvosi) és akkor talán nem csökkenne ezen szakma színvonala és elismertsége az emberek szemében és túlképzés sem lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!