Waldorfról vélemény?
Nekem még 3 éve angol tanfolyamon volt egy waldorfos ismerősöm.
Nem volt vészes, fel tudta venni a tempót, bár nem tudom, hogy a nyelvvizsgán átment-e, mi lett vele (akkor volt 18 éves).
18F
Szia! Nekem is másodkézből vett infóim vannak, igaz viszonylag közeliek, mert a tesóm gyerekei waldorf suliba jártak. Vegyesek az érzelmeim. Egyrészt látom rajtuk, mennyivel nyugisabb az életük, mint a saját ált. iskolás gyerekemé, hogy sosem fordult elő náluk olyan, mint az állami suliban, hogy a tanítónő megalázza, szivatja a gyerekeket. Plusz a kreativitás is tetszik benne (mindenféle kézműveskedés), hogy az elméletet gyakorlattal támasztják alá (pl. legyalogolják, lemérik egy réten a 100 méter távot, nem csak elméletben tanulnak róla matekon), azt gondolom, emiatt sokkal maradandóbb tudást szereznek arról, amit tanulnak.
Ugyanakkor nem véletlen, hogy anno nem vittem a saját gyerekem is W-suliba. Nekem a „körítéssel” van gondom, az antropozófiai háttér túl elvont, nem hiszek benne. Persze azóta látom, hogy a legtöbb W-szülő nem tartja magát az ezáltal megszabott szabályokhoz (pl. a suliban hiába tilos focizni 6.-ig, simán járatják focira a gyereket külön) – és bevallom, nekem ez sem szimpi, mert azt gondolom, ha vki csatlakozik egy „klubhoz” (legyen az vallás vagy bármilyen világnézet, mint a W-is), akkor be kell tartania a szabályokat. Gerinctelennek tartom, ha csak kimazsolázzák belőle a nekik kényelmeseket, jelen esetben azt, hogy a gyerek elfogadó közegben van, de a kényelmetleneket (pl. foci, tévénézés, számítógépezés kontrollja) már nem tartják be.
A fentiek ellenére most kicsit sajnálom, hogy nem adtam W-ba a gyereket, neki nagyon való lett volna, szemben azzal, amiket az állami sulikban tapasztaltunk.
És most kérdezek én is tőled: mit tervezel csinálni, ha végeztél? Az osztálytársaid közül sokan tanulnak tovább?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!